Ferenc pápa után a jordán királyné is Leszboszra ment

Ferenc pápa után a jordán királyné is Leszboszra ment

Rania jordániai királyné egy menekülttáborba látogatott a görögországi Leszbosz szigetén hétfőn.

Rania az önkormányzati fenntartású Kara Tepe nevű menekülttábort kereste fel, amely több mint 800 embernek nyújt szállást. Jordánia jelenleg 1,2 millió szíriai menekültnek nyújt menedéket.

A jordániai királyné szerint a segélyszervezetek „mély aggodalmukat” fejezték ki a török–EU migrációs egyezmény miatt, amelynek értelmében visszaküldik Törökországba azokat az illegális határátlépőket, akik március 20. után érkeztek valamelyik görög szigetre, és akiknek a görög hatóságok elutasították a menedékkérelmét, vagy ők maguk elzárkóztak a kérelem benyújtásától.

Abszolút létfontosságú, hogy keressünk törvényes alternatívákat, biztonságosabb és hatékonyabb útvonalakat Európába és biztonságot jelentő térségekbe a menekülteknek – mondta a jordániai királyné, és úgy vélte, a hatóságoknak hosszú távú, fenntartható megoldásokat kell keresniük a migránsválság megoldásához.

Április 16-án Ferenc pápa látogatott a szigetre I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával és Ieronimosz athéni ortodox érsekkel. „Sajnos egyeseknek – s köztük sok gyereknek – még csak megérkezni sem sikerült, hiszen a tengeren életüket vesztették, embertelen útjuk áldozataként” – mondta a katolikus egyházfő, és nyomatékot adva szavainak 12 szíriai menekültet magával vitt a Vatikánba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »