Ferenc pápa támogatja a „Hidak tengere” dél-olaszországi kezdeményezést

Ferenc pápa támogatja a „Hidak tengere” dél-olaszországi kezdeményezést

Ferenc pápa Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával üzenetet küldött a dél-olaszországi Santa Maria di Leucában tartott nemzetközi találkozóra, amelyet a „Mediterráneum, a hidak tengere” címmel tartottak a múlt hétvégén.

Az üzenet szerint, melyet augusztus 9-én írtak alá a Vatikánban, a Szentatya a Mediterráneum, a hidak tengere mottóval rendezett nemzetközi találkozó alkalmából szívélyes üdvözlettel fordul a résztvevőkhöz, és azt kívánja, hogy a több ország fiataljainak a részvételével tartott rendezvény megújult elkötelezettségre indítsa őket a befogadás és a szolidaritás kultúrájának az előmozdításában, amely a népek közötti testvériséget és a békét szolgálják. Ferenc pápa üzenete arra bátorít, hogy a migráns testvérek jelenlétét tekintsék az emberségben való növekedés, a találkozás, a kultúrák és vallások közötti párbeszéd kedvező lehetőségének, amely alkalmat ad az evangéliumi szeretet tanúsítására. Ezekkel az érzésekkel kéri a Szentatya Szűz Mária anyai pártfogását a résztvevőkre és szívből adja rájuk apostoli áldását.

A pápai üzenet címzettje Vito Angiuli püspök, az Ugento-Santa Maria di Leuca-i egyházmegye főpásztora, akivel a Vatikáni Rádió olasz adása készített interjút a találkozó során közzétett dokumentumról.

– Hogyan született a találkozó ötlete?

– A kezdeményezés a helyi egyházi kulturális tevékenységen alapulva született meg az olasz püspöki konferencia támogatásával, amely éppen itt délen, a népek és kultúrák találkozási pontján akar párbeszédet és találkozást teremteni a vallások és különböző érzékenységek között.

– Melyek a dokumentum alapvető pontjai?

– A dokumentum címe egyúttal a találkozó mottója. A „Mediterráneum, a hidak tengere” elnevezés hangsúlyozza, hogy ez a földrajzi térség legyen természetes pont Európa és a Mediterráneum között, szem előtt tartva a mostani, legújabb jelenségeket is, tehát azokat a problémákat és konfliktusokat, melyeket a Földközi-tenger közepén látunk. Egyértelműen hivatkozunk mindarra, amiről Ferenc pápa péteri szolgálata kezdete óta folyamatosan beszél.

– A dokumentum, mint egyfajta „leucai charta”, miként próbálja felkelteni a kormányok és a közvélemény érzékenységét a mind hatékonyabb és szolidárisabb befogadásra?

– Mi mindenekelőtt a fiatalok nevelésére alapozunk. A találkozó beszélgetésein mintegy 130-140 fiatal vett részt és ezekre az alkalmakra úgy tekintünk, mint az „együttlét asztalaira”, vagyis olyan lehetőségekre, ahol szabadon lehet beszélgetni és vitatkozni a különféle témákról. Ők, a fiatalok lesznek ennek az üzenetnek a zászlóvivői, amikor visszatérnek a hazájukba. Szem előtt kell tartani, hogy ez az első ilyen találkozó, és reméljük, hogy mindez a jövőben megismétlődhet, sőt szeretnénk ezt a mostani összejövetelt tovább bővíteni.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »