Ferenc pápa megemlékezett a napokban Haitin meggyilkolt misszionárius nővérről

Ferenc pápa megemlékezett a napokban Haitin meggyilkolt misszionárius nővérről

Teréz anya szeptember 4-i szenttéavatási ünnepségének végén Ferenc pápa megemlékezett a spanyol misszionáriusnőről, Isabel Solà Matáról, a Jézus és Mária Nővérei Kongregáció (RJM) tagjáról, akit szeptember 2-án gyilkoltak meg Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben.

„Szeretnék most emlékeztetni azokra is, akik nehéz és veszélyes helyeken végzik testvéreik szolgálatát. Különösen is arra a sok szerzetesnőre gondolok, akik fenntartás nélkül adják oda életüket másokért. Külön is imádkozzunk Isabel spanyol misszionárius nővérért, akit két nappal ezelőtt öltek meg Haiti fővárosában, ebben a sok megpróbáltatást szenvedő országban, amelynek kívánom, hogy szűnjenek meg benne az erőszakos cselekmények, és nagyobb biztonságban élhessen mindenki. A többi nővérre is gondoljunk, akik az utóbbi időben erőszakos cselekmények áldozatai lettek más országokban” – ezekkel a szavakkal zárta beszédét Ferenc pápa szeptember 4-én, a Kalkuttai Teréz anya szentté avatása alkalmából bemutatott szentmisén.

Isabel Solà Matas a legszegényebbeket szolgálta Haitin, a 2010-es földrengés óta gyakorlatilag együtt élt a haiti szegényekkel. Segített helyreállítani a házakat, dolgozott ápolónőként, igyekezett enyhíteni a földrengés sebesültjeinek szenvedését. Barcelonából származott, 51 éves volt.

A Fides hírügynökég információi szerint szeptember 2-án reggel gyilkolták meg Haiti fővárosának főutcáján. Az autóját vezette, amikor a lövések érték. A helyi rendőrség közlése szerint rablásról volt szó, elvitték a táskáját és más személyes tárgyait.

Monica Joseph RJM nővér, kongregációjának elöljárója üzenetet küldött, amelyben azt kéri, imádkozzanak Isa nővérért: „Nagy szomorúsággal és fájdalommal, még sokkhatás alatt állva osztjuk meg az egyesült államokbeli rendtartományból imént kapott hírt. Ma meggyilkolták Isa Solá Matas nővért Haitin egy rablás során, Port au Prince székesegyházának közelében. Kérlek, imádkozzatok Isáért, a családjáért, haiti nővéreinkért, az Egyesült Államokért, Spanyolországért. Isten áldjon benneteket.”

Forrás és fotó: Aleteia.org

Magyar Kurír
(tzs)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »