Ferenc pápa megáldotta a haláltáborok 12 túlélőjét

Megáldotta Ferenc pápa pénteken az egykori auschwitzi náci német haláltáborok 12 túlélőjét, akik az Auschwitz I. tábor területén várták őt.

A pápa a volt lengyel, zsidó és német foglyok, illetve hozzátartozóik mindegyikéhez odalépett, és rövid személyes beszélgetés után megcsókolta, megáldotta mindegyiküket.

A foglyok egyike ezt követően meggyújtott gyertyát nyújtott át a katolikus egyházfőnek, aki ezt az úgynevezett halálfalhoz vitte.

A pápa péntek reggel az auschwitzi múzeumban kezdte el lengyelországi zarándoklatának harmadik napját, s a látogatás a pápa kívánságára beszédek nélkül, csendes elmélkedésként zajlik.

Ferenc pápa Maximilan Kolbe halálcellájában imádkozott

Ferenc pápa Maximilan Kolbe halálcellájában imádkozott pénteken az Auschwitz I. volt náci német haláltábor 11. számú barakkjában, abból az alkalomból, hogy idén emlékeznek meg a lengyel ferences szerzetes vértanúságának 75. évfordulójáról.

A szentatya csendben imádkozott, egyedül ülve egy faszéken a szentté avatott szerzetes kivilágítás nélküli halálcellájában.

Maximilan Kolbe éppen 75 éve, 1941. július 29-n önként jelentkezett, hogy egy családos fogolytársa helyett vállalja az éhhalált, amelyre a táborparancsnok ítélt tíz rabot egy fogolytársuk szökése miatt. Az utolsóként életben maradt ferencessel a hóhér egy fenol-injekció beadásával végzett.

A katolikus egyházfő péntek reggel az auschwitzi múzeumban kezdte el lengyelországi zarándoklatának harmadik napját, a látogatás beszédek nélkül, csendes elmélkedésként zajlik.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »