Ferenc pápa levele Bartholomaiosz pátriárkának: szoros kötelék fűzik össze egyházainkat

Ferenc pápa levele Bartholomaiosz pátriárkának: szoros kötelék fűzik össze egyházainkat

Szent András apostol emléknapján Ferenc pápa az általános kihallgatáson gondolatban az ökumenikus konstantinápolyi patriarkátus felé fordult, amely ezen a napon ünnepli védőszentjét. A pápa levelet is küldött Bartholomaiosz pátriárka, Szent András apostol 270. utóda részére.

A pápa szeretettel fordult levelében a pátriárka és egyháza felé. Felidézte isztanbuli útját, a szentszéki delegáció fanari látogatását, illetve a pátriárkátus küldöttségének jelenlétét Szent Péter és Szent Pál ünnepén Rómában. Kifejezte reményt arra, hogy együtt tanúságot tegyenek a kölcsönös szeretetről és osztozzanak az eucharisztikus asztalban. A nyári krétai ortodox zsinatról szólva megállapította, hogy az a katolikusok számára az ösztönzés forrása. Elismeréssel szólt Bartholomaiosz pátriárka kezdeményezéseiről a találkozás és a párbeszéd érdekében, a nehézségek tudatában is, amelyek az egység felé vezető úton megjelennek.

A keresztények közötti kapcsolatok történetét áttekintve, amelyeket konfliktusok jellemeztek, a pápa megállapította, hogy vannak, akik ma is a múlt viselkedésformáiba kapaszkodnak. A Szentatya az imára, a közös jócselekedetekre, a párbeszédre, a megosztottság felszámolására, valamint a közeledésre hívta mindkét egyházat. Az utóbbi évtizedek dialógusa elvezetett oda, hogy a katolikusok és ortodoxok elkezdték egymást testvérként elismerni. Majd ebből kifolyólag felvállalták az Evangélium közös hirdetését, az emberiség és a béke ügyének szolgálatát. Ehhez a teológiai párbeszéd is hozzájárult. Maradnak továbbra is kérdések, de a szinodalitás és az első évezred primátusa közötti kapcsolatról osztott gondolkodás ösztönzést adnak arra, hogy az egyházban miként gyakorolható a primátus majd akkor, amikor a keleti és nyugati keresztények végleg kiengesztelődnek.

Végül Ferenc pápa felidézte a szeptemberi assisi találkozót a keresztényekkel és más vallások képviselőivel, amikor közös felhívást fogalmaztak meg a béke érdekében. A barátság elmélyítésének örömteli alkalmának nevezte a találkozót, amikor megmutatkozott a közös látásmód az egyház és a társadalom életét érintő nagy kérdésekben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: AsiaNews.it

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »