Ferenc pápa köszöntötte a Ratzinger-díj idei kitüntetettjeit

Inos Biffi olasz és Joánnisz Kourempelész görög ortodox teológus vehette át a Vatikáni Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Alapítvány díját november 26-án, szombaton délelőtt az Apostoli Palota Kelemen termében. A magas rangú kitüntetés átadásán Ferenc pápa is részt vett.

Ferenc és XVI. Benedek pápa november 19-én a Vatikánban

A Ratzinger díjat az egyház minden évben olyan tudósoknak adja át elismerésként, akik kiemelkedő teljesítményt értek el a teológia területén. 

Az eseményen a névadó XVI. Benedek nyugalmazott pápa kora és nehézkes mozgása miatt nem vett részt, de a díj nyertesei november 25-én, pénteken meglátogatták a vatikáni kertekben lévő otthonában.

Ferenc pápa a díjátadó ünnepségen mondott köszöntőjében elismeréssel illette XVI. Benedeket, „aki továbbra is kísér bennünket az imáival”. A Joseph Ratzinger – XV. Benedek Alapítvány által szervezett szimpózium tagjaihoz szólva Ferenc pápa gratulált mostani ülésükhöz, melyet a napokban tartottak a Szent Kereszt Egyetemen (Pontificia Universitá della Santa CroceEszkatológia – elemzés és távlatok (Simposio Internazionale su ”L’Escatologia: analisi e prospettive”) címmel. Tudjuk – mondotta –, hogy az eszkatológia témája milyen fontos helyet foglalt el Joseph Ratzinger professzor teológiai munkásságában, mint a Hittani Kongregáció prefektusának és végül péteri szolgálatának az összefüggésében is. Nem feledkezhetünk meg azokról a mély megfontolásokról, melyeket Spe Salvi kezdetű enciklikájában tett az örök életről és a reményről – emelte ki a pápa.

Az eszkatológia témája nagyon fontos az életünk és a történelmünk értelmére kérdező meglátásokban, anélkül, hogy bezárkóznánk egy materialista jellegű vagy pusztán evilági jellegű megközelítésbe. Ferenc pápa utalt a szentév során tett számos megnyilvánulására, amikor Jézus „protokollját” idézte a végítélet kapcsán: „éhes voltam és ennem adtatok, szomjas voltam és innom adtatok” (Mt 25,35). Joseph Ratzinger professzor gondolatainak a mélysége a Szentíráson és az egyházatyákon alapul, mindig a hitből és az imádságból táplálkozik és segít bennünket nyitottnak maradni az örökkévalóság horizontjára. Gondolata és termékeny tanítása keresztény életünk alapvető hivatkozási pontjára irányult, Jézus Krisztusra, a szeretetre, reményre és hitre. Az egyház ezért mindig hálás lesz neki – hangsúlyozta a szentatya.

Az alapítvány éves találkozóján Ferenc pápa gratulált a két kitüntetettnek: Inos Biffi prelátusnak és Johannis Kourempeles görög ortodox teológusnak. Inos Biffi teológiai életműve elismeréseként kapta a díjat, amelynek fő tengelyét a középkori filozófia és teológia alkotja. Johannis Kourempeles, a thesszaloniki Arisztotelész Egyetem (Aristotle University of Thessaloniki) Teológia tanszékének professzora kitüntetését az ortodox teológia és Ratzinger gondolatai gyümölcsöző kölcsönhatásának tanulmányozásáért vehette át.

Ferenc pápa zárásként áldását kérte a két teológusra és Isten országáért végzett munkálkodásukra.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatikáni Rádió angol nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »