Ferenc pápa januári imaszándéka a nevelőkért, a testvériség hiteles tanúságtevőiért

Ferenc pápa januári imaszándéka a nevelőkért, a testvériség hiteles tanúságtevőiért

A pápai a januári imaszándékáról közzétett videóban azt javasolja, hogy az oktatott tárgyakhoz adják hozzá a testvériséget is, figyeljenek a leggyengébbekre, ne a versengésre tanítsanak.

„Szeretném javasolni a nevelőknek, hogy adjanak hozzá egy új tárgyat az eddig tanítottakhoz: a testvériség tantárgyát. A nevelés a szeretet cselekedete, amely megvilágítja az utat, hogy képesek legyünk újra megérteni a testvériség értelmét, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a leginkább sérülékenyeket.

Olyan ember, aki képes összehangolni a fejet a szívvel és a kézzel, aki mindezt örömmel tudja közvetíteni. Az ilyen nevelőket sokkal figyelmesebben hallgatják, és közösséget hoznak létre. Miért? Mivel szeretettel nevelnek.

Imádkozzunk, hogy a nevelők a versengés helyett hitelesen tudják megtanítani a testvériség útját a rájuk bízottaknak, különösen is segítve a legsérülékenyebb fiatalokat.”

*

Hírdetés

A januári videóban a testvériség szót látjuk egy táblára írva, mintha az lenne a tananyag. Ferenc pápa szavait a továbbiakban egy iskolában játszódó történet képei kísérik. Egy fiú, akit társai a focimeccsek alatt kirekesztenek, egyedül üldögél a padon, mígnem egy tanár, aki észreveszi nehéz helyzetét, úgy dönt, hogy gondoskodik róla. Ezt nem szavakkal teszi, hanem az életével tesz tanúságot: nap mint nap vele marad, és kitartóan megtanítja őt játszani. Egy reggel ugyanazokkal a társakkal látja őt, akik korábban kirekesztették: velük játszik, és amikor az első gólját lövi, azt éppen a tanárnak, a hiteles tanúnak köszöni meg, aki segített neki.

Frédéric Fornos, a pápa világméretű imahálózatának nemzetközi igazgatója szerint „a világ kihívásaival szemben Ferenc pápa ismét kitartóan buzdít a testvériségre”. Ez az iránytű a Fratelli tutti kezdetű enciklikájában is. Az egyetlen út az emberiség számára, ezért alapvetően fontos, hogy erre neveljünk”. Ha Jézusra tekintünk, „megtanuljuk, hogy az ember csak azt tudja közvetíteni és továbbadni másoknak, amit maga is megél. Összhangban kell ezért lennie annak, amit mondunk és amit teszünk”. Arra hív minket a pápa, hogy imádkozzunk, hogy megkapjuk ezt a kegyelmet – hangsúlyozza Fornos.

Forrás: Jezsuiták YouTube-csatorna; Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »