Ferenc pápa ismét a menekültekről beszélt

„A menekültek olyan emberek, mint mi, őket a háború megfosztotta otthonuktól, munkájuktól, rokonaiktól és barátaiktól” – jelentette ki Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren mondott beszédében.

A déli Úrangyala-imádságot (Angelus) követő beszédében Ferenc pápa a menekültek június 20-án esedékes világnapjára emlékeztetett. Az ENSZ által 2001 óta ünnepelt világnap az idén a „Mi azokkal vagyunk, akiket menekülésre kényszerítenek” jelmondatot kapta. Ferenc pápa úgy fogalmazott, a menekültek személyes „történetükkel és arcukkal arra szólítanak fel, hogy ismételten elkötelezzük magunkat az igazságban épített béke mellett”.

A katolikus egyházfő hozzátette: a menekültekkel „akarunk lenni, találkozni akarunk velük, befogadni, meghallgatni őket, hogy velük együtt építsük a békét”.

A Vatikán a héten jelentette be, hogy a pápai állam újabb kilenc szíriai menekültet fogadott be, hat felnőttet és három gyermeket. Ferenc pápa áprilisban a Leszbosz szigetén tett látogatásakor tizenkét szíriai menekültet vitt magával Rómába, ezt megelőzően pedig a Vatikán már tavaly is két menekültcsaládot fogadott be. Mindannyiójukat a római székhelyű Szent Egyed közösség látja el.

Korábban nagy vitákat generált, mit gondol valójában Ferenc pápa a menekültekről, milyen állásfoglalásai voltak a migráció kapcsán. Itt írtunk hosszabban arról, milyen Európáról álmodik a szentatya.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »