Ferenc pápa grúziai és azerbajdzsáni apostoli útjának jelképei

Ferenc pápa grúziai és azerbajdzsáni apostoli útjának jelképei

Ferenc pápa tizenhatodik nemzetközi útja során Grúziát és Azerbajdzsánt keresi fel. Ebből az alkalomból elkészültek a két országbeli apostoli látogatás jelképei is.


A grúziai embléma egy gömböt formáz, amit középütt ívelt formában oszt ketté a grúzok híres történelmi keresztje, amelynek vízszintes ágai lefelé tartanak. A hagyomány szerint ez Szent Nino keresztje, vagy másképpen a szőlős kereszt. Szent Nino Grúzia apostola, aki a negyedik század első felében került rabszolgalányként az akkori grúz Ibéria Királyságba, és gyógyító csodái által vezette a grúzokat a kereszténységre. A logón megjelenő, kereszt által kettéosztott gömb egyik fele a vatikáni zászló sárga, míg a másik rész a grúz nemzeti, ötkeresztes zászló vörös színét viseli. A jelkép mottója a föltámadt Jézus köszöntése: Pax vobis!

Azerbajdzsán logója a két fél, a Vatikán és a fogadó ország találkozását jelöli. Azerbajdzsánt a nevének megfelelően lángnyelvek jelképezte tűz mintázza, hiszen az ország nevében az „azer” szó tüzet jelent. A lángnyelvek középütt egy sugárzó centrumot ölelnek körül, amely az irgalmasságra és vele együtt a rendkívüli szentévre utal, hiszen ebből a sugárzó központból nő ki és kanyarodik a Vatikánra és azon keresztül a latin kereszténységre utaló sárga színű kereszt. Az azerbajdzsáni logó mottója Jézus tanítványaihoz intézett szava: „mindnyájan testvérek vagytok” (Mt 23,8).

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »