Ferenc pápa fogadta a Vodafone Alapítvány vezetőit

Ferenc pápa fogadta a Vodafone Alapítvány vezetőit

A Szentatya szeptember 5-én, szerdán reggel 9 órakor a VI. Pál-csarnok kistermében fogadta a Vodafone Alapítvány vezetőit.

A pápa arra kérte a Vodafone vezetőit, hogy minél több ember számára tegyék lehetővé a vallásos szövegek olvasását, valamint megbecsülését fejezte ki a Vodafone által afrikai fiatalok számára biztosított, a tanulást segítő digitális eszközök biztosításáért. (Instant Schools for Africa). A projekt 2016 őszétől kongói, ghánai, kenyai, lesothoi, mozambiki és tanzániai fiatalok milliói számára biztosít ingyenes hozzáférést az egyik piacvezető non-profit oktatás-technológiai szolgáltatóval, a „Learning Equality”-vel közösen kifejlesztett internetes tananyagokhoz.

Ferenc pápa kifejtette, hogy ez a kezdeményezés elősegíti egy családiasabb világ megteremtését, amely képes felajánlani a fejlődés lehetőségét azon emberek számára, akik kirekesztett szociális csoportokhoz tartoznak.

A Szentatya felvetette, hogy a Vodafonéhoz hasonló kezdeményezéseknek támogatniuk kell a fiatalokat abban is, hogy hogyan használják a rendelkezésükre bocsátott eszközöket, azaz: képesek legyenek szabadon és kritikusan használni azokat.

A pápa azt a vágyát is kifejezte, hogy a tanulást segítő eszközökön különböző vallások szent szövegeihez is hozzáférhessenek a fiatalok, szintén különböző nyelveken. „Gyönyörű jele lenne ez a vallási dimenzióra irányuló figyelemnek, amely olyannyira hozzátartozik az afrikai emberek gyökereihez. E gesztus a vallásközi párbeszédre is bátorítana” – fejtette ki Ferenc pápa. 

Végezetül így nyilatkozott: „Nagyon tetszik az, amit erről a projektről hallottam, amely a maga konstruktivitásával az emberi fejlődést szolgálja – erre nagy szükség van ezekben a napokban, hogy ne csak azzal szembesüljünk, hogyan dobnak le bombákat ártatlan felnőttekre, gyerekekre és betegekre, egész városokra. Építsetek, és ne pusztítsatok!” – kérte a jelnlévőket Ferenc pápa.

***

Tíz órakor a Szentatya a Szent Péter-téren megtartotta az általános kihallgatást, amelyről itt olvashatnak.

Délután 4 órakor Ban Ki-moon ENSZ főtitkár, majd Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke tett látogatást a pápánál.

Fél ötkor a VI. Pál-teremben a Kultúra Pápai Tanácsa által szervezett sport és hit-találkozó mintegy 7000 résztvevőjével találkozott a Szentatya. Végül este hat órakor a Celium-dombon található Szent András és Gergely-templomban vesperást vezetett Justin Welby canterburyi érsek, anglikán prímás részvételével.

Forrás: Vatikáni Rádió magyar és angol nyelvű szerkesztősége

Fotó: Vatikáni Rádió angol nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »