Ferenc pápa beszéde a kardiológusok római világkongresszusán

Ferenc pápa beszéde a kardiológusok római világkongresszusán

Ferenc pápa augusztus 31-én beszédet mondott a kardiológusok olasz fővárosban megrendezett világkongresszusán, melyre ezúttal 140 országból mintegy 35 ezer résztvevő érkezett.

„Ti a szív gyógyításával foglalkoztok – kezdte beszédét a pápa, miután köszöntötte az orvosokat és kutatóket, akik a betegek gyógyításának szentelik az életüket. Mennyi szimbólum rejlik ebben a szóban: szív! És mennyi emberi elvárást helyeznek ebbe az emberi szervbe. Kezetekkel érintitek az emberi test dobogó központját, éppen ezért a felelősségetek is nagy. Biztos vagyok benne, hogy az életnek e nyitott könyvéhez, melynek oly sok lapja vár még felfedezésre, aggódó féltéssel és félelemérzettel járultok” – hangsúlyozta a pápa.

„Az egyház tanítóhivatala mindig leszögezte az élet tudományos kutatásának a fontosságát és az emberek egészségét. Az egyház ma nem csak elkísér benneteket ezen a merész úton, hanem annak előmozdítójaként támogatni is akar ebben benneteket, mert tudja, hogy mindaz, ami az emberi személy tényleges javát szolgálja, az mind olyan cselekedet, ami az Istentől ered. A természet a maga összetettségében és így az emberi elme is, mind az Isten teremtménye. A tudósnak lehet és kell is kutatnia” – folytatta beszédét a pápa – „tudva, hogy a filozófiai és empirikus tudományok és gyakorlati alkalmazásaik, melyek a leggyengébbet és a beteget szolgálják, fontosak, bele vannak írva az isteni tervbe. A hit révén az Isten kegyelme iránti nyitottság ugyanis nem sebzi meg az emberi értelmet, hanem azt az igazság mind teljesebb és az emberiség számára mind hasznosabb megismerésére ösztönzi”.

Tudjuk ugyanakkor, hogy a tudós a felfedezésében sohasem neutrális. Magával viszi a történelmét, lét- és gondolkodásmódját. Mindenkinek szüksége van egy bizonyos megtisztulásra, mely miközben eltávolítja az értelmet az igazság és bizonyosság kutatásában károsító mérgeket, őt magát arra indítják, hogy még nagyobb intenzitással szemlélje a dolgok lényegét – fogalmazott Ferenc pápa.

Nem tagadhatjuk, hogy a tudás, még a legfontosabb és legtudományosabb is, rászorul arra, hogy előrehaladva kérdéseket tegyen fel és válaszokat találjon a kezdetről, a valóság értelméről és rendeltetéséről, beleértve az embert is. Mindazonáltal önmagukban a természet- és fizikatudományok nem elegendőek ahhoz, hogy megértsük azt a misztériumot, amit minden emberi személy hordoz magában. Kiemelten kell tekinteni a legszegényebbekre, a legjobban rászorulókra és a peremre szorítottakra, hogy őket is elérje a gyógyításotok, az egészségügyi struktúrák segítsége és figyelme – kérte a pápa kardiológusok konferenciájától.

Végül a pápa arra intette a kardiológus szakorvosokat, hogy a gyógyításon túl ne manipulálják az emberi természetben rejlő törvényeket, hanem csak kutassák, használják és rendszerezzék azokat, hogy az élet mindinkább megfeleljen a Teremtő szándékának, és álljon ellen a kísértésnek, mely elfojtaná az igazságot.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »