Ferenc pápa Azerbajdzsánba érkezett

Ferenc pápa Azerbajdzsánba érkezett

Kétnapos grúziai látogatása után Ferenc pápa október 2-án, vasárnap reggel a tbiliszi apostoli nunciatúrától elköszönve repülővel érkezett Azerbajdzsán fővárosa, Baku repülőterére, ahol a helyettes államelnök fogadta.

Az azeri látogatás első programja a latin rítusú szentmise volt a bakui Szeplőtelen Fogantatás római katolikus templomban. Az eredeti templomot 1909-ben építették, de a sztálini bolsevik uralom lerombolta 1931-ben, és csak 2007-ben jött el az idő arra, hogy majdnem száz év elteltével újjászülessen.

Olasz szalézi atyák vállalták a bakui missziót, és most is ők alkotják az azeri katolicizmus központját. A lelkipásztori központban hat szalézi atya és három testvér működik, egy fiatal azeri születésű szeminarista pedig a papságra készül. A lelkipásztori központban óvoda, iskola működik, hitoktatás folyik minden szinten és egy szociális szolgálat a szegények és a menekültek ellátására.

A szentmise után Ferenc pápa a szalézi közösséggel együtt ebédelt a rendházukban, majd délután három órakor a bakui elnöki palotában udvariassági látogatás keretében találkozott Ilham Alijev köztársasági elnökkel, majd a vele folytatott magánbeszélgetést követően együtt koszorúzták meg az azeri hősök emlékművét, akik Azerbajdzsán függetlenségéért áldozták az életüket. Délután öt órakor kezdődött a jelenlegi elnök apjának emléket állító Heydar Alijev-centrumban a találkozás az azerbajdzsáni hatóságok képviselőivel. 

„Csodálkozással érkeztem ebbe az országba az azeri kultúra összetettsége és gazdagsága miatt, mely annak a sok népnek köszönhető, akik ezen a földön laktak” – kezdte beszédét a pápa. „Október 18-án ünneplitek a függetlenség 25. évfordulóját, ami alkalom arra, hogy rátekintsünk az eltelt időszak eseményeire, az elért eredményekre és a fölmerült problémákra.” 

„Ez a közös erőfeszítés a különbözőségek közötti harmónia megteremtésében különösen is jelentős most napjainkban, mert azt mutatja, hogy lehetséges tanúságot tenni a saját értékeinkről és életfelfogásunkról, anélkül, hogy megsértenénk mások jogait eltérő nézeteik miatt. Minden etnikai vagy vallási hovatartozásnak ki kell zárnia azt a magatartást és meggyőződést, mely eszközzé teszi a saját meggyőződést, a saját önazonosságot, és amely Isten nevét azzal a szándékkal használja, hogy saját fölényének és uralmának érvényt szerezzen” – szögezte le a pápa.

A muzulmán többségű országban Ferenc pápa a bakui Heydar Alijev-mecsetben találkozott Allahshukur Pashazadeh sejkkel és folytattak magánmegbeszélést. Ezután a nagymecsetben egy vallásközi találkozó keretében az ország iszlám közösségének a képviselői és a különféle vallási közösségek vezetői jöttek össze és Ferenc pápa hozzájuk intézett beszédében a vallásközi kapcsolatokról szólt.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »