Ferenc pápa Amatricébe látogatott

Előzetes bejelentés és sajtókíséret nélkül a földrengés sújtotta közép-olaszországi Amatrice városába látogatott Ferenc pápa kedden – közölte a Vatikán.

Az egyházfő elsőként az Amatricével szomszédos San Cipriano kistelepülés iskoláját kereste fel. Ferenc pápa nem sokkal reggel kilenc óra után érkezett meg az új általános iskola épületébe, amelyet az augusztus 24-i földrengés utáni napokban újjá kellett építeni a tanév kezdetére. A pápát csak Domenico Pompili, a megyeszékhely, Rieti püspöke kísérte.

Az egyházfő kérte, hogy egyedül találkozhasson a földrengés sújtotta térség lakosaival, és elsőként az iskolásokat üdvözölte.  A gyerekek először meglepődve, majd kitörő örömmel üdvözölték Ferenc pápát, akinek rajzokat ajándékoztak. Köszönjük, hogy itt vagy! – mondták a pápának. Az iskola igazgatója elmondta, ő is csak az utolsó pillanatban értesült a pápa érkezéséről.

Az egyházfő programjáról egyelőre annyit tudni, hogy a földrengésben majdnem teljesen összedőlt Amatrice úgynevezett vörös zónáját is felkeresi, ahol a hatos erősségű földmozgás a legtöbb kárt és a legtöbb áldozatot okozta, valamint ellátogat a sátortáborokba is, ahol átmenetileg a fedél nélkül maradt helyieket szállásolták el.

Ferenc pápa már a földrengés utáni napon bejelentette, hogy el akar látogatni Amatricébe. A Bakuból Rómába tartó vasárnapi repülőúton a pápa arról beszélt, hogy egyedül, magánlátogatáson, vagyis sajtó és kamerák nélkül szeretne a földrengés kárvallottjaival találkozni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »