Ferenc pápa: A szenvedőket szolgálva Krisztus testét dicsőítjük

Az egyháznak nyitottan és gyengédséggel kell segítenie a legelesettebbeket – hangsúlyozta Ferenc pápa szombaton azon a zártkörű szentmisén, amelyet a krakkói II. János Pál-szentélyben lengyel papok, szerzetesek és kispapok jelenlétében mutatott be.

A katolikus egyházfő a krakkói Ifjúsági Világtalálkozó (IVT) alkalmából szervezett lengyelországi zarándoklata negyedik, utolsó előtti napján mutatta be a szentmisét.

Jézus „kezdettől fogva arra vágyik, hogy az egyház megnyíljon a világ felé, kivonuljon a világba” – fordult Ferenc pápa a szentélyben és annak előterében összegyűlt egyházi személyekhez. A világban úgy kell jelen lenni, ahogyan a megtestesült Isten, vagyis Jézus van jelen: nem holmi hatalom birtokosaként, hanem úgy, mint aki szolgál, aki örömhírt terjeszt – fejtette ki a pápa.

A keresztre feszítés és a feltámadás után is zárt ajtók mögött tartózkodó apostolokról és a hitetlen Tamásról szóló evangéliumi olvasmányra utalva a pápa arra figyelmeztetett: a papok, a szerzetesek életében gyakori a kísértés, hogy „félelemből vagy kényelemből kissé magukba forduljanak, bezárkózzanak saját környezetükbe”; Jézus viszont arra szólítja követőit, hogy „lépjenek ki önmagukból”, keljenek útra.

Új élet

Az ilyen magatartás a pápa szerint olyan életet teremt, amely „a konkrét szereteten, vagyis a szolgálaton és a mások iránti nyitottságon alapul”, és amelyben „nem léteznek saját kényelmünket szolgáló zárt terek, magántulajdonok”.

Az irgalmasság „nagy csodájához” nem kellett már hozzátenni semmit – mondta a pápa, utalva ezzel Jézus áldozatára és megváltó szerepére. Mindazonáltal létezik bizonyos kihívás, vagyis megnyílik előttünk a tér ahhoz, hogy „mi, akik a szeretet szellemében részesültünk, csodajeleket tegyünk” – biztatta a pápa az egybegyűlteket.

A szentatya az isteni irgalom eleven könyvének nevezte az újszövetségi evangéliumot, amelyet szerinte „folyton olvasnunk kell, folyamatosan újra kell értelmeznünk”, mivel az „fehér lapokkal végződik, azaz nyitott könyv marad”. A híveknek és a lelkipásztoroknak pedig az a hivatásuk, hogy az evangéliumot, az örömhírt továbbírják, mégpedig „azonos stílusban, vagyis az irgalmasság cselekedeteit teljesítve” – tette hozzá.

A szenvedőket szolgálni

Máriához fohászkodva azt kérte: tanítsa meg az egyházat arra, hogy „konkrét módon ápolja Jézus sebeit a rászoruló testvérekben, a közeliekben és a távoliakban, a betegekben és a migránsokban egyaránt”, hiszen „a szenvedőket szolgálva Krisztus testét dicsőítjük”.

A szentmise előtt a pápa egy másik krakkói szentélyben, az Isteni Irgalmasság Bazilikájában az irgalmasságkultusz terjesztője, Szent Fausztina ereklyéinél imádkozott, majd meggyóntatta az IVT öt résztvevőjét. Délután a pápa a krakkói kúriában az összes világrészből származó 13 fiatal társaságában ebédel, este pedig az Irgalmasság Kampusza nevű, Krakkó melletti mezőn megnyitja az IVT résztvevőinek éjjeli imavirrasztását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »