Ferenc pápa: a sajtó szeresse az igazságot!

Az igazság szeretetét, a szakmai hozzáértést és az emberi méltóság tiszteletben tartását nevezte az újságírók fő erényének Ferenc pápa az olasz újságírókamara tagjait fogadva a Vatikánban csütörtökön.

Az olasz sajtóorgánumok és újságíró-szakszervezetek mintegy négyszáz tagja előtt beszélve a katolikus egyházfő kijelentette, kevés mesterség létezik, amely annyira befolyásolja a társadalmat mint az újságírás. A pápa azonban hozzátette: a sajtó képviselőinek nem csak a jelentősége, hanem a felelőssége is kiemelt.

“Az idők változnak és változik az újságírás módja is. A nyomtatott sajtó és a televízió is súlyt veszített – főleg a fiatalok között – a digitális világot képviselő új médiával szemben, de az újságírók, amikor szakmai munkát végeznek, pillérei, alapvető eleme maradnak a szabad és pluralista társadalom életének” – fogalmazott Ferenc pápa. Hozzátette, hogy a modern kommunikáció folyamatos megújulásához a szentszéki hírközlés is alkalmazkodik többek között a vatikáni kommunikációs állatitkárság most zajló átalakításával.

Ferenc pápa elsőrendű fontosságúnak nevezte, hogy az újságíró korunk rohanó világában, amikor napi 24 órában szünet nélkül áramlanak a hírek, is képes legyen megállni, elgondolkodni az eseményeken, párbeszédet folytatni és minél közelebb jutni az igazsághoz. Nem véletlen – jegyezte meg az egyházfő -, hogy a történelem során a diktatúrák nem csak uralni akarták a kommunikációs eszközöket, hanem új szabályokat is szabtak az újságíró szakmának.

Az újságírás sose legyen embereket vagy népeket “pusztító fegyver: ne tápláljon félelmet változásokkal vagy jelenségekkel szemben, mint a háború vagy éhezés kényszerítette migráció” – mondta Ferenc pápa.

Kijelentette, hogy az újságírásnak a közös jó építését kell szolgálni, a megbékélést, a felek közötti találkozást elősegíteni, elutasítva a feszültségeket és a megosztottságot tápláló nyelvezetet. “Ti újságírók emlékezzetek arra minden nap, hogy nincsen konfliktus, amelyet jó szándékú emberekkel ne lehetne megoldani” – jelentette ki Ferenc pápa.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »