Ferenc pápa a Piusz-rend nagykeresztjével tüntette ki Alberto Gasbarrit

Ferenc pápa a Piusz-rend nagykeresztjével tüntette ki Alberto Gasbarrit

Ferenc pápa április 4-én délután fogadta a Szent Márta-házban Alberto Gasbarrit, a Vatikáni Rádió volt adminisztrációs igazgatóját, a pápai utak szervezőjét, aki idén februárban fejezte be szentszéki szolgálatát.

Az audienciára azért került sor, mert a pápa a Szentszék állami érdemrendjével, a Piusz-rend nagykeresztjével tüntette ki Gasbarrit.

Az érdemrend átadásán jelen voltak Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár, Fernando Filoni, Giovanni Battista Re, Beniamino Stella bíborosok, Piero Marini érsek, Joaquín Navarro-Valls korábbi szentszéki szóvivő, Georg Gänswein érsek, a Pápai Ház prefektusa, a Memores Domini világi társulat tagjai, illetve a pápai utak szervezésében közreműködő munkatársak. Alberto Gasbarrit elkísérték a díjátadásra hozzátartozói.

Angelo Becciu méltató beszédében elmondta, hogy a pápai kitüntetéssel elkötelezett és meggyőző munkáját értékelik, amellyel számos utazást szervezett különböző országokba. Tapintattal, előrelátóan és szeretettel szolgálta ezáltal az egyházat, a mindenkori pápát és a Szentszéket. E rendkívüli megbízatását 1982 és 2016 között látta el, három pápaság idején szervezve meg a nemzetközi utazásokat.

A Piusz-rend (Ordo Pianus) elnevezésű kitüntetés a Szentszék saját lovagrendjei közé tartozik (összesen öt ilyen lovagrend létezik). IX. Piusz 1847-ben alapította, és főleg diplomáciai alkalmakkor adományozzák állam- és kormányfőknek, minisztereknek, diplomatáknak. Nemcsak katolikusok kaphatják. Rendjele a kék-vörös rendszalagon függő kék, nyolcágú csillag, közepén IX. Piusz nevével (vö. Érszegi Márk: Pápa, Szentszék, Vatikán, Budapest, 2014, 146. o.).

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »