Ferenc pápa: a mai ember habzsolja az újdonságot, de elveszítette emlékezetét

Ferenc pápa: a mai ember habzsolja az újdonságot, de elveszítette emlékezetét

RÓMA. Korunk emberéhez szólt Ferenc pápa a római lateráni Szent János-bazilikánál bemutatott misén Úrnapján, amelyen Róma lakossága körmenetben vonult végig a belvároson egészen a Santa Maria Maggiore-bazilikáig vasárnap este.

Ferenc pápa homíliájában kijelentette, mindennapi életünk felületes rohanásában a bennünket övezõ történések és emberek "elsodródnak" mellettünk. Korunk embere ki van éhezve az újdonságra, emlékezetben viszont szegény, pedig emlékezet nélkül nem vagyunk képesek a szeretetre – mondta a katolikus egyházfõ. Hozzátette, hogy az Eucharisztia az egyház egysége szentségének számít.     

Úrnapján, amelyen az egyház az Eucharisztiát, vagyis az Oltáriszentséget ünnepli Ferenc pápa szokás szerint a lateráni Szent János-bazilika elõtti téren mutatott be misét. Úrnapja csütörtökre esik, de a pápa rendelkezésére az ünnepet az ezt követõ vasárnapra tolták át, hogy több hívõ vehessen részt rajta, és az ünnepi körmenet ne akadályozza Róma közlekedését. A pápa azt a pásztorbotot tartotta a kezében, amelyet a felszámolástól fenyegetett genovai Ilva acélgyár munkásai készítettek neki.    

Ferenc pápa a mise elõtt húsz, Rómában befogadott menedékkérõvel találkozott, szíriai, eritreai, nigériai és szudáni nõkkel és férfiakkal a kedden esedékes ENSZ Menekültek Világnapja alkalmából.     

A mise után a több ezer hívõ körmenetben haladt végig a lateráni bazilikától a Santa Maria Maggiore-bazilikáig. Ferenc pápa megválasztása évében személyesen vezette a körmenetet, de 2014 óta egyenesen a Santa Maria Maggiore bazilikához megy, és ott várja be a hívõket.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »