Ferenc pápa a Keleti Egyházakat Segítő Mű ülésének a résztvevőit fogadta

Ferenc pápa a Keleti Egyházakat Segítő Mű ülésének a résztvevőit fogadta

Június 16-án délelőtt Ferenc pápa fogadta a Keleti Egyházakat Segítő Mű (Riunione delle Opere in Aiuto alle Chiese Orientali – ROACO) éves ülésének résztvevőit, élükön Leonardo Sandri bíborossal, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusával.

A pápa a ROACO résztvevőinek imáit kérte, emlékeztetve rá, hogy június 24. és 26. között zarándoklatot tesz Örményországban, az első nemzet földjén, amely befogadta Jézus evangéliumát.

A Szentatya megköszönte a plenáris ülés résztvevőinek buzgóságukat, amellyel küldetésüket végzik a keleti egyházak hívei körében. Munkájukban részt vesznek a pápai képviseletek Jeruzsálemben, Libanonban, Szíriában, Irakban, Jordániában és Ukrajnában. Kísérik a helyi egyházak és népek életét, tanúskodnak a pápa és a Szentszék közelségéről a találkozók, valamint a konkrét szeretet gesztusai révén, együttműködve a Római Kúria szerveivel.

A pápa köszöntötte Francesco Patton szentföldi ferences kusztost, aki a közelmúltban lépett Pierbattista Pizzaballa helyébe. Egyben elismerését fejezte ki minden ferences szerzetesnek, mivel rendjük már évszázadok óta biztosítja a szent helyek és szentélyek fenntartását, részben a nagypénteki gyűjtésnek köszönhetően is, amelyet Boldog VI. Pál kezdeményezésére minden évben megrendeznek. A pápa reméli, hogy sokak nagylelkű segítségével sikerül restaurálni a Születés-bazilikát és a Szent Sír-kápolnát.

A pápa utalt rá, hogy a betlehemi restaurálások során a bazilika hajójának egyik mozaikkal díszített falán napvilágra került egy hetedik angyal, amely másik hattal együtt egyfajta körmenetben halad a hely felé, ahol a megtestesült Ige születésének misztériumára emlékezünk. Ehhez hasonlóan különféle problémák, bűnök következményeként egyházi közösségeink arcát is beboríthatják „lerakódások”. A ROACO munkáját mindig vezérelje az a bizonyosság, hogy az anyagi és erkölcsi lerakódások, a háború, az erőszak és az üldöztetés által okozott könnyek és vér áthatolhatatlannak tűnő fedőrétege alatt is egy ragyogó arc található, mint a mozaik angyal esetében. Mindnyájan működjenek közre ebben a restaurálásban, hogy az egyház arca láthatóan visszatükrözze a megtestesült Ige, Krisztus világosságát. Ő a mi békénk és kopogtat szívünk ajtaján a Közel-Keleten, Indiában vagy Ukrajnában. A pápa utalt rá, hogy áprilisban rendkívüli gyűjtést kezdeményezett az európai egyházak körében Ukrajna számára.

A plenáris ülés résztvevői ezekben a napokban, az Indiában, Kerala állam határain kívül jelen lévő szír-malabár és szír-malankár egyházak témájával foglalkoznak. A pápa annak a kívánságának adott hangot, hogy elődei útmutatásainak megfelelően, mindenki jogának tiszteletben tartásával, a megosztottság lelkülete nélkül haladjanak előre a megbeszélések, elősegítve a szeretetközösséget, tanúságot téve az egyetlen Üdvözítőről, Jézus Krisztusról.

Ennek a szeretetközösségnek a világ minden részén, ahol latin és keleti szertartású katolikusok együtt élnek, szüksége van Nyugat és Kelet spirituális gazdagságára, amelyből meríthetnek a papok, szerzetesek, szerzetesnők és lelkipásztori kisegítők, ahogy Szent II. János Pál megállapította Orientale lumen kezdetű apostoli levelében: „Nyugat szavainak szükségük van Kelet szavaira, hogy az Isten igéje egyre jobban tárja fel a maga kifürkészhetetlen gazdagságát. A mi szavaink örökre találkoznak majd a mennyei Jeruzsálemben, de azt kérjük, és azt akarjuk, hogy ezt a találkozást már most elővételezzük a szent Egyházban, amely még úton van Isten Országának teljessége felé” (OL 28).

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »