Ferenc pápa: A bombázás nem hoz békét

A közel-keleti békét célzó erőfeszítések megújítását kérte a világ vezetőitől csütörtökön Ferenc pápa, és felszólította a világot, hogy ne hunyjon szemet a háború és szenvedés felett.

A katolikus egyházfő erről a szíriai és iraki válság enyhítésén dolgozó jótékonysági szervezetek munkatársainak tartott audienciáján beszélt, amelyen jelen volt Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja is.

„Az erőszak logikája folytatja a pusztítást”

Ferenc pápa megjegyezte, hogy a tavalyi év erőfeszítései ellenére a „fegyverek, az elnyomás, a titkos érdekek és az erőszak logikája folytatja a pusztítást”.

Az egyházfő nagy figyelmet szentel a szíriai konfliktusnak. Szerdai általános audienciáján arra figyelmeztetett: a szíriai bombázásokért felelős embereknek Isten előtt kell felelniük tetteikért.

Mistura a pápával folytatott találkozó után a szíriai konfliktus legutóbbi fejleményeire utalva közölte: egyesek azt hiszik, hogy bombázással el tudják foglalni Aleppót, de ez nem így van. Hangsúlyozta, hogy nem lehet békét elérni bombázás útján.

Hiába a tűzszünet, ha nem csillapodnak a harcok

Az ENSZ-megbízott elismerte, hogy háború idején, miközben béketárgyalások zajlanak, a harcok nem feltétlenül csillapodnak. Utalva a múlt héten meghiúsult legutóbbi szíriai tűzszünetre, hozzátette: jelenleg egy olyan megállapodás széthullásának vagyunk a tanúi, amely új kezdetet jelenthetett volna.

Mistura szerint kritikus időket élünk, ezért is fontos olyan erkölcsi tekintéllyel bíró emberek hangját hallani, mint a pápa, aki leszögezte, hogy nincs katonai útja a szíriai konfliktus rendezésének.

A szíriai ellenzék egyik mérvadó politikai szervezetének számító Szíriai Nemzeti Koalíció, valamint a Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató Hezbollah libanoni síita szervezet is annak a meggyőződésének adott hangot az utóbbi napokban, hogy nincs már kilátás politikai rendezésre a szíriai válságban.

Az amerikai–orosz megállapodáson nyugvó legutóbbi szíriai tűzszünet alig egy hétig tartott. A szíriai hadsereg a múlt héten mondta fel a fegyvernyugvást, és napokkal később nagyszabású légi, később pedig szárazföldi támadást indított Aleppó ellen.

Szerdán egyeztetett a két nagyhatalom

John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán telefonon egyeztetett az aleppói helyzetről. Kerry az együttműködés felmondásával fenyegette Moszkvát, amennyiben Oroszország nem tesz azonnal lépéseket, hogy véget vessen Aleppó ostromának, és nem állítja helyre az előző hét elején összeomlott fegyvernyugvást. Emellett felszólította Oroszországot arra, hogy az orosz légierő gépei ne repüljenek a szíriai csataterek, így Aleppót fölé sem.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő erre reagálva csütörtökön közölte: az orosz légierő folytatja szíriai hadműveleteit.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »