Fennállásának 70. évfordulóját ünnepelte a bácskossuthfalvi Otthon

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepelte a bácskossuthfalvi Otthon

Közel 300 középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékosról gondoskodnak nap mint nap a bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézetben. 115, főleg egészségügyi dolgozó, szociális munkás és gyógypedagógus igyekszik ellátni ezt az embert próbáló feladatot. Az intézmény ma ünnepelte fennállásának 70 éves évfordulóját.

„Nagy utat járt be ez az intézmény a 70 év alatt. Nagyon távolról indult, most viszont már eljutottunk arra a szintre, hogy a gondoskodás mindősége, valamint a műszaki feltételek is megengedik azt, hogy elmondhassuk magunkról, emberhez méltó módon tudunk gondoskodni mindazokról a kliensekről, akik ránk lettek bízva” – hangsúlyozta Majláth Béla, az intézmény igazgatója a Juhász bálteremben megtartott összejövetelen. Azt is elmondta, hogy a hetven évet 1946-tól számítják, de már 1813-tól vannak okiratok, amelyek azt bizonyítják, hogy már abban az időben is szervezetten gondoskodtak azokról az elesettekről, akik a faluban éltek.

Büszkék rá, hogy az elmúlt évben sikerült egy új szolgáltatást bevezetni. A támogatott lakhatásról van szó, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy minél nagyobb önállóságot, minél nagyobb döntéshozatali mozgásteret biztosítsanak a klienseiknek, külön biztosítva nekik olyan lakhatási körülményeket, amelyekben emberhez méltó módon, kiscsaládi környezetben tudnak zökkenőmentesen élni, döntéseket hozni pl. arról, hogy mit vásárolnak, hova mennek. Az igazgató szerint ez az európai trend követendő, de a nagy intézményeknek, mint az Otthon, továbbra is van létjogosultságuk, hiszen vannak olyan kliensek, akik képtelenek az önálló életre, és szervezett gondoskodásra szorulnak.

Az idén 16-17 millió dinárt fordítottak fejlesztésre a köztársasági szociális minisztérium és tartományi titkárság támogatásával. Ezt Haverpus Lajos, az Otthon műszaki koordinátora közölte, aki elmondta, hogy elektromos kazánra cserélték a gőzkazánt, többek között felújították a mosodát, lecserélték a közös konyhák bútorzatát, a használhatatlan napkollektorokat hatékonyabb, modernebb rendszerre. Az idén is sok értékes adományt – szekrényeket, ágyakat, ágyneműt kaptak, és sikerült kialakítaniuk egy látogatói helyiséget, melyben a hozzátartozók nyugodt környezetben tudnak együtt lenni a gondozottakkal.

Majláth Béla sajnálatát fejezte ki, hogy az állami intézkedések, amelyek a közszférát visszaszorítják, nem teszik lehetővé újabb dolgozók alkalmazását, de bíznak benne, hogy ez hamarosan megváltozik, hiszen nagy szükség lenne további dolgozókra. Megköszönte munkatársainak és a dolgozóknak a több éves odaadó munkát, küldetésnek nevezve tevékenységüket, amelyet mindig nagy szeretettel végeznek.

Komáromi Gizella


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »