Felzúdult az MSZP Kunhalmi Ágnes miatt

Felzúdult az MSZP Kunhalmi Ágnes miatt

Komoly felháborodást keltett MSZP-s körökben, hogy Kunhalmi Ágnes egy televíziós interjúban felvetette, „lehet, hogy egyszer egyek lesznek” a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióval. A párton belül liberálisként számon tartott politikus – egyes értelmezések szerint – a nemrég megválasztott elnöknek, Molnár Gyulának is odaszólt.

A politikában nagyon sok minden bekövetkezhet, és az is, hogy vannak pártok, akik valamikor egyek voltak, aztán szétszakadtak, és még lehet, hogy egyszer egyek lesznek – így fogalmazott hétfőn este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában az MSZP budapesti elnöke, amikor a szocialisták és a Demokratikus Koalíció (DK) közös, a kvótaellenes népszavazás kapcsán indított kampányáról beszélt. Kunhalmi Ágnes még azt is hozzátette, hogy szerinte már sok tekintetben egymásra találtak a Gyurcsány Ferenc vezette párttal, majd azt fejtette ki, hogy a politikusoknak a legfontosabb a jövő, ha abban meg tudnak állapodni, akkor „ez működni fog magától”. Ezután méltatta a DK elnökét is azzal, hogy „Gyurcsány Ferencnek mint volt miniszterelnöknek, aki öt évig vezethette ezt az országot, az MSZP-nek is az elnöke volt, mindig messzebbre fog hallatszódni a hangja, mint mondjuk egy aktuális elnöknek”.

A Magyar Nemzet információi szerint Kunhalmi Ágnes nyilatkozata igen jelentős felháborodást keltett a párt szinte minden szintjén. Egyik forrásunk megfogalmazása szerint ha az MSZP budapesti elnökének elfogadható forgatókönyv az, hogy a szocialista párt megszűnjön – hiszen az egyek lesznek kifejezés ezt jelenti –, akkor azonnal távoznia kell a vezetői posztjáról. Volt, aki azt is felvetette, hogy Kunhalmi Ágnest a szocialistákon belül kifejezetten liberálisként tartják számon, nagyon jó a kapcsolata a nyíltan hasonló irányt valló Lendvai Ildikóval, ráadásul szinte rendszeres vendége a Bitó-szalonnak, amikor balliberális értelmiségiek Bitó László író lakásán találkoznak. Ez a fajta elképzelés, vagyis a DK-val való bármiféle jelentősebb összeborulás pedig éppen ennek a liberális vonalnak a vágya. A felháborodás mellett többen is azt mondták, ha ennyire együtt akar dolgozni Gyurcsány Ferenccel, akkor üljön át a DK-ba. Volt, aki szerint ráadásul a mostani nyilatkozat nem is előzmények nélküli, hiszen még a 2014-es önkormányzati választások előtt a baloldalon zajló osztozkodások és tárgyalások közben állítólag rendkívül megengedő volt budapesti elnökként a DK-val.

A Magyar Nemzet által megkérdezett szocialista politikusok egyébként egyöntetűen állították, hogy nem lehet szó semmifajta „eggyé válásról”, hiszen az az MSZP végét jelentené. Ráadásul mindenki felhozta Gyurcsány Ferencék 2011-es kiválását, többen is az árulást emlegették ezzel kapcsolatban.

Azt is kifogásolták, hogy Kunhalmi Ágnes megfogalmazása szerint Gyurcsány Ferencnek „messzebbre hallatszódik a hangja”, mint egy aktuális MSZP-elnöknek. Ezzel ugyanis a nemrég megválasztott elnöknek, Molnár Gyulának szólt oda. Habár az új elnök is beszélt korábban arról, hogy legalább a vasárnapi ebédhez újra le kell ülni az egykori pártcsaláddal, forrásaink szerint ez közel sem az, mint amiről Kunhalmi Ágnes most beszélt. Vagyis ez nem Molnár Gyula üzenete.

A Magyar Nemzet kereste Kunhalmi Ágnest is, ám lapzártánkig nem értük el.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »