Felzabálják Angela Merkel országában a magyar kápapaprikát

A magyar étkezésipaprika-termésből mintegy 20-25 ezer tonna megy exportra, főleg a kápia paprikából, amelyből a zöldpaprika rovására egyre többet termelünk – írta kedden a Magyar Hírlap.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az újságnak elmondta: várhatóan a tavalyi mennyiségnél, hétezer tonnánál idén sem lesz nagyobb az étkezésipaprika-importunk, amelynek java decembertől áprilisig került a hazai piacra. Idén 160-180 ezer tonnás paprikatermésre számítanak a szakértők.

Ledó Ferenc szerint a magyar családok átlagban évi 15-16 kilogramm étkezési paprikát fogyasztanak, elsősorban a zöldpaprikából. Fő exportpiacunkon, Németországban viszont a kaliforniai és a kápia paprika a keresettebb. A zöldpaprika termőterületének rovására egyre több kápiát termelünk. A kápiatermés nyolcvan százaléka exportra megy.

Az elnök úgy vélte, a június közepén kezdődő főszezontól minőségtől függően 200-300 forint lehet majd a zöldpaprika ára, a kápiáé pedig ennél 25 százalékkal lehet magasabb.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »