Felvonulással ünnepelt a Pegida

Felvonulással ünnepelte alapítása második évfordulóját vasárnap a németországi Drezdában az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom.

A demonstráción beszédet mondott mások mellett Lutz Bachmann, a mozgalom egyik alapítója, akit májusban elítéltek, amiért menekültek ellen gyűlöletre uszító bejegyzéseket tett közzé egy közösségi portálon, és felszólalt a szélsőjobboldaliként értékelt nézetei miatt Németországban a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) megfigyelése alatt álló Identitárius Mozgalom (Identitäre Bewegung) ausztriai vezetője, Martin Sellner.

A szónokok élesen bírálták a német kormány menekültpolitikáját. A demonstrálók a többi között a “Merkelnek mennie kell” és a “nemzetáruló” felkiáltásokat hallatták – számolt be a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság.

A saját magát Európa legnagyobb polgári mozgalmaként jellemző Pegida évfordulós tüntetésén résztvevők számáról a rendőrség nem közölt becslést. Azonban a drezdai műszaki egyetem (TUD) diákjainak egy csoportja videófelvételek elemzése alapján mindig készít létszámbecslést a mozgalom felvonulásairól, szerintük ezúttal 6500-8500 ember vehetett részt a demonstráción.

A mozgalom az eddigi legnépszerűbb időszakában, 2015 januárjában 25 ezer embert mozgósított az egyik szokásos hétfő esti tüntetésén. Azóta egyszer sem sikerült ennyi embert összegyűjteni. A Pegida az országos méretet sem érte el, az egykori NDK területén fekvő Drezdán kívül nemigen szervez számottevő megmozdulást. A mozgalom vezetése időközben szétszakadt, egy csoport az Európa Erőd (Fortress Europe/Festung Europa) nevű – mindenekelőtt az európai határok lezárását sürgető – nemzetközi mozgalomhoz csatlakozott, mert nem érezte kellőképpen határozottnak a Pegidát.

A vasárnapi évfordulós felvonulás miatt több ellendemonstrációt is szerveztek, ezeken a TUD hallgatóinak becslése alapján 200-nál kevesebben vettek részt. A rendezvények biztosítására 1700 rendőrt vezényeltek ki. A drezdai rendőrség közleménye szerint nagyobb rendbontás nélkül ért véget valamennyi tüntetés, csupán néhány eljárást kellett indítani, a többi között alkotmányellenes szervezet jelképének viselése miatt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »