Felvirrad a bognyeső- és gazdanap Gyergyócsomafalván

Felvirrad a bognyeső- és gazdanap Gyergyócsomafalván

Bognyeső- és gazdanapot tartanak hétvégén Gyergyó­csomafalván. A pénteken délben kezdődő rendezvényen szekerek járják majd az utcákat, hogy a Páli Szent Vince-napközinek terményt ajánlhassanak fel a községbeliek, ugyanakkor gyergyói fotósok alkotásaiból tárlatot nyitnak Mesterségem címere címmel a helyi szociális központban.

csomafalva_bognyeso3-foto-csiki-agota_or_b

Idén sem hiányzik a programból az állat-, termény- és töklámpás-kiállítás, amelyek közül a legszebbeket díjazzák is, de nem marad el a főző- és több ügyességi verseny sem. Így bográcsfőző versenyt szerveznek, amelyből a legjobb alkotást szintén díjazzák. A lovas vonulást követően a rendezvénycsűrnél Ferencz Antal plébános megáldja a terményt. A rendezvényen tombolahúzás is lesz, a szerencsések gazdájává válhatnak malacnak, nyúlnak, báránynak, csirkének, galambnak vagy bőségkosárnak.

További kísérőrendezvényeket is terveznek, így gyermeksarkot, amelyben kézműves-foglalkozásokkal, állatsimogatóval, szénabálán mászkálással és arcfestéssel csalogatják a gyerekeket. Továbbá dokumentumfilm-vetítés és rönkhúzó verseny is színesíti az ünnepet. A várt bognyeső versenyre is sor kerül, amelyben rönköt fűrészelnek, és csutakot „hanyittanak.” A záróestén tábortüzet gyújtanak, végül pedig az esemény táncházzal ér véget, amelyen az Üver zenekar biztosítja a hangulatot a rendezvénycsűrben.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »