Felvidéki abszurd

Felvidéki abszurd

Abszurd helyzetben találta magát a felvidéki magyarság a legutóbbi parlamenti választások után.

Miután a magát magyar érdekképviseletként meghatározó Magyar Közösség Pártja (MKP) nem kapott annyi szavazatot, hogy átlépje a parlamenti küszöböt, a magyar érdekképviseletet csak „részfeladatként” felvállaló Most–Híd szlovák–magyar vegyespárt – amely viszont bejutott a törvényhozásba – kormányra lép egy olyan „szörnykoalíció” tagjaként, amelyben két, a magyarellenességben komoly hagyományokat ápoló alakulat is részt vesz.

Robert Fico elvileg szociáldemokrata Smer pártja lehet, hogy egyébként a baloldali eszmék elkötelezett híve, de az elmúlt években mindezt harcos magyarellenességgel „kompenzálta”, ami kiváló receptnek bizonyult ahhoz, hogy a szlovákiai politikai élet legmeghatározóbb szereplője legyen. A Szlovák Nemzeti Párt pedig nagyjából a Nagy-Románia Párt felvidéki testvérszervezeteként jellemezhető.

Hogy Bugár Bélának, a Most–Híd elnökének mit ígérhettek azért, hogy – feloldandó a választási eredmények után beállt, akár előre hozott voksolást is előre vetítő patthelyzetet – koalícióra lépjen ezekkel a pártokkal, nem tudjuk, csupán azt sejtjük a korábbi szlovákiai és romániai tapasztalatok alapján, hogy mit fognak teljesíteni belőle: nagyjából semmit. Különösen ami a magyar jogköveteléseket, a magyarok anyanyelvhasználat általi biztosításával egyenjogú állampolgárokként való elismerését illeti. (Már ha egyáltalán szerepelt ilyesmi a koalícióra lépés feltételei között.)

Bugár valószínűleg úgy érezte: a legutóbbihoz képest gyengébb választási eredmények miatt előre kell menekülnie, és a kevesebb szavazatot kormányszerepléssel kell kompenzálnia. A „siker” ára azonban kérdéses, hiszen a párt nem baloldali szlovák szavazói a Ficóval való szövetkezés, a még az eddigi kudarcok ellenére is a vegyes pártiság lehetséges sikerében bízó magyarok pedig a soviniszta erőkkel való együttműködés miatt hagyhatják ott az alakulatot. Mert hívhatja magát a Most az együttműködés pártjának, egyáltalán nem mindegy, hogy egy, magát a magyar érdekek képviselőjének is nevező párt kivel és hogyan működik együtt.

A kérdés az, milyen mértékben tudja mindezt az MKP a megújulás és a kudarcos „szlovák–magyarságból” kiábránduló magyarok visszahódítása érdekében kihasználni.

Balogh Levente
kronika.ro


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »