Felülvizsgálják a fegyvertörvényeket Németországban

Thomas de Maiziere német belügyminiszter azt tervezi, hogy a müncheni tragédia után felülvizsgálja a fegyverhez jutás és fegyvertartás törvényeit, és javít rajtuk szükség esetén – adta hírül a Bild am Sonntag című német lap.

A belügyminiszter a vasárnapi újságnak nyilatkozva megjegyezte, hogy a német fegyvertörvények már eddig is nagyon szigorúak voltak, és megfelelőnek tartja őket, éppen ezért rendkívül fontos kideríteni, hogy miként jutott mégis a 18 éves müncheni lövöldöző a pisztolyhoz, amellyel szombaton este kilenc embert halálra sebzett, 27-et megsebesített, majd magával is végzett.

Miután kiderült, hogyan tett szert a fegyverre, „nagyon alaposan ki kell értékelnünk, hogy szükségesek-e további törvényi változtatások a fegyvereket illetően” – mondta a német belügyminiszter, hozzátéve, hogy egész Európa mérlegel új fegyverszabályozási irányelveket.

Sigmar Gabriel német alkancellár szintén nyilatkozott a hét végén a sajtónak a fegyvertartásról. „Továbbra is meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt, hogy korlátozzuk és szigorúan ellenőrizzük a hozzájutást halálos fegyverekhez” – mondta a több újságot tömörítő Funke médiacsoportnak megjegyezve, hogy miként juthatott a lövöldöző fegyverhez, miközben súlyos pszichológiai problémák jelei mutatkoztak rajta.

Tragédia Münchenben

Mint ismeretes, tízen meghaltak és több mint húszan megsebesültek egy lövöldözésben péntek este Münchenben. A támadást egy 18 éves iráni–német kettős állampolgár egymaga követte el, akit mintegy két és fél órával az első lövések leadása után egy rendőrségi járőr az Olympia bevásárlóközponttól északra megszólított. A támadó erre azonnal elővette lőfegyverét, a fejéhez tartotta és főbe lőtte magát. Egy civil ruhás járőr előzőleg látta a tettest egy parkolóház tetején és rálőtt, de nem találta el

A nyomozás első megállapításai alapján „klasszikus ámokfutó” lehetett az elkövető – közölte szombaton a müncheni ügyészség illetékese. Thomas Steinkraus-Koch vezető ügyész az eljárás irányítóinak közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem találtak semmilyen politikai vonatkozást az ügyben. A 18 éves elkövető valószínűleg nem volt egészséges, a „depresszió típusai közé tartozó” pszichés betegségben szenvedhetett.

Hubertus Andrä, a bajor tartományi főváros rendőrségének vezetője hozzátette, az ügynek „egyáltalán nincs köze a menekültek témájához”.

Magyar áldozat is van

A bajor rendőrség írásos közlése szerint egy magyar állampolgárságú, 2001-ben született fiú is van a pénteki müncheni lövöldözés áldozatai között – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-nek. A tárcavezető közölte: a holttest azonosítása megtörtént.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »