Féltik Európát a csehek – Nem akar erős muszlim közösséget a prágai kormány

Féltik Európát a csehek – Nem akar erős muszlim közösséget a prágai kormány

Miközben Angela Merkel német kancellár továbbra is helyesli a menekültek beengedését Magyarországról, Csehország nem akar erős muszlim közösséget a területén.

foto Petr Hlou�ek, Pr�vo-2_bBohuslav Sobotka cseh miniszterelnök

A más kultúrákhoz és civilizációkhoz tartozók folytatódó, tömeges bevándorlása lerombolja Európát – jelentette ki Václav Klaus volt cseh államfő hétfőn este az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű, német parlamenten (Bundestag) kívüli párt választási gyűlésén.

Az észak-németországi Schwerinben tartott rendezvényen Klaus egyértelműen kiállt Angela Merkel német kancellár politikájával szemben, és a tömegek lázadásának szükségességéről beszélt. A közismerten euroszkeptikus politikus szerint az Európában megjelent terrorizmus a jelenlegi bevándorlási hullám egyik eredménye, de hozzátette, a más kultúrákhoz és civilizációkhoz tartozók folytatódó, tömeges bevándorlása Európa lerombolásával fenyeget a terrorizmus nélkül is. „Ennek elkerülésére alapvető és mély társadalmi változás szükséges, majdnemhogy forradalom” – fogalmazott a volt államfő.

Klaus szavaival összhangban Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök közölte: nem szeretné, hogy erős muszlim közösség alakuljon ki hazájában. A kormányfő a Právo című lapban kedden megjelent interjúban azt mondta: nem szabad azt állítani, hogy minden muszlim menekült terrorista, de Csehország azzal sem ért egyet, hogy ellenőrzés nélkül bárkit befogadjon, ahogy azt a múlt évben Németország tette. A korábbi tapasztalatok ugyanis szerinte azt mutatják, Európa nem volt képes a muszlim bevándorlók sikeres integrációjára.

„Nálunk nincs semmiféle erős muszlim közösség. Az igazat megvallva nem is szeretnénk, hogy itt bármiféle erős muszlim közösség kialakuljon, tekintettel a másutt már látható problémákra is” – idézte az MTI Sobotkát, hozzátéve: az illegális bevándorlók és a terrorizmus problémáját a csütörtökön Prágába látogató Angela Merkel német kancellárral is megvitatja. A tízmillió lelkes Csehországban mintegy 10 ezer ember vallja magát muszlimnak.

Eközben Angela Merkel kitart amellett, hogy a menekültek Magyarországról Németországba történő beutazásának engedélyezéséről tavaly szeptemberben hozott döntés „szükséges és helyes” volt. A német kancellár a Ruhr Nachrichten című lap keddi interjújában kiemelte: figyelembe kell venni, hogy a korábban kibontakozott fejlemények révén augusztusban és szeptemberben kiéleződött a helyzet, hiszen egyre többen keltek át gyalog Magyarországról Ausztriába, és „Budapesten súlyos humanitárius szükséghelyzet” alakult ki.

„Ezeknek az embereknek a túlnyomó többsége a háború és a terror elől menekült hozzánk Szíriából és Irakból, és humanitárius kötelességünk volt segíteni és ellátni őket” – magyarázta a politikus. Merkel meggyőződésének adott hangot, miszerint sikerülni fog a tartósan Németországban maradó bevándorlók integrációja, egyúttal közölte: elvárja a régen az országban élő török származású emberektől, hogy „nagymértékű lojalitással” viszonyuljanak a német államhoz.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »