Felszólította a Facebookot a médiamogul, hogy fizessen a hiteles hírekért

Felszólította a Facebookot a médiamogul, hogy fizessen a hiteles hírekért

Rupert Murdoch felszólítást intézett a Facebookhoz, hogy fizessen a megbízható hírszolgáltatóknak – adta hírül a Reuters. Az ausztrál médiamágnás szerint a közösségi portálnak nemcsak az álhírek ellen kellene küzdenie, hanem támogatnia kellene a valódi hírek előállítóit.

Murdoch szerint a Facebook egy hasonló modell szerint támogathatná az igazi híreket közlő cégeket, mint ahogyan a kábeltelevíziós társaságok teszik. „A Facebook és a Google az algoritmusaival ismertté tett hiteltelen hírforrásokat, hogy e platformoknak profitot termeljenek” – érvelt a The Wall Street Journal vezérigazgatójaként is ismert Murdoch.

Hírdetés

A Facebook tulajdonosa, Mark Zuckerberg múlt pénteken jelentette be, hogy cége a platform használóinak megkérdezésével deríti ki, hogy a felhasználók mely tartalomszolgáltatókat tekintik hitelesnek. Zuckerberg ennek a felmérési eredménynek a birtokában szorítaná vissza a Facebookon az álhírek és a szenzációhajhász oldalak befolyását.

http://mno.hu/

„Sok vita folyt már a feliratkozási modellekről, de szeretnék végre olyan javaslatot látni, amely tényleg a professzionális újságírás társadalmi értékébe való befektetés” – fogalmazott Murdoch.

A Facebookon megosztott hírek megbízhatóságát a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány során megjelent, állítólag orosz ügynökök által terjesztett álhírek tömeges elterjedése után kérdőjelezték meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »