Felszínre hozták a tavaly áprilisi hajótörés áldozatainak maradványait Lampedusa közelében

Felszínre hozták a tavaly áprilisi hajótörés áldozatainak maradványait Lampedusa közelében

Az olasz kormány döntésének értelmében felszínre hozták a 2015. április 18-áról 19-ére virradó éjjel a Földközi-tengeren, Lampedusa szigetéhez közel életüket vesztett menekültek holttesteit. A közel 700 emberrel a fedélzetén elsüllyedt hajót július 1-jén szállították a szicíliai Augusta kikötőjébe.

Az olasz kormány döntése méltó tiszteletadás és emberséges gesztus sokak számára, akik azon az éjjelen nem tudták Európa partjait elérni, hiszen a legnagyobb, hétszáz halottat követelő tragikus hajótörésről van szó.

Az eseménnyel kapcsolatban a katolikus Szent Egyed közösség úgy nyilatkozott, hogy az olasz hatóságok döntése, a hajóroncsnak  – és a belsejében található több száz holttestnek – Augusta kikötőjébe való szállítása az irgalmasság fontos cselekedete a Ferenc pápa által meghirdetett szentévben. Sokak munkájának köszönhetően ugyanis azonosítani lehet a tengerbe veszett emberek nagy részét, majd méltó szertartás keretében végső búcsút lehet venni tőlük.

A közösség figyelmeztet: Legyen ez felhívás mindenki számára, hogy többé hasonló tragédiák ne forduljanak elő, valamint a Sant’Egidio közösség és más felekezethez tartozó szervezetek által kezdeményezett (a menekültek biztonságos utazását és befogadását biztosító) humanitárius folyosókat még több országban hatékonyan működtessék.

Forrás és fotó: Santegidio.org

Videó: La Sicilia/Youtube

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »