Felszentelésre vár a felszegi istenháza Gyergyószentmiklóson

Felszentelésre vár a felszegi istenháza Gyergyószentmiklóson

Az utolsó simítások zajlanak Gyergyószentmiklóson, a felszegi templomnál, az istenházát vasárnap, május elsején 17 órakor szentelik fel.

felszegitemplom_b

A 2013-ban elkezdett templomépítés a végéhez ért, a plébániaépület felújítása ezután következik. Portik-Hegyi Kelemen főesperes és Barti Tihamér, a Hargita Megyei Tanács alelnöke a helyszínen ismertette a terveket.

„A templom felszentelése után, május elsejétől elkezdődik a szentségek kiszolgáltatása. A környék rendbetétele, illetve a plébánia előkészítése is szükségessé vált” – ismertette a főesperes. Az egykori ötös iskola udvarán épült templom plébániájául az iskola épülete szolgál a felújítási munkálatok ideje alatt. Az átalakításra 100 ezer lejt hagyott jóvá a megyei képviselő-testület.

„Az egyházi támogatások szempontjából sikerült Gyergyószentmiklóst az idén megerősíteni, a hét eleji tanácsülésen a Munkás Szent József-templom munkálatainak folytatására, a plébániaépület átalakítására, felújítására újabb százezer lejt hagyott jóvá a testület. (…) A Munkás Szent József-templomnak eddig összesen több mint 560 ezer lej támogatást nyújtott a megyei tanács” – ismertette Barti.

Portik-Hegyi Kelemen arról számolt be, hogy az iskolaépületben is további munkálatokra van szükség. „Az egykori iskolaépületben jelenleg egy óvodai csoport és a Böjte Csaba-féle délutáni napközi működik, ahová több mint harminc gyermek jár. Ezeket a termeket kell majd átalakítani, kisebb létszükségleti munkálatok voltak ugyan, de komoly rendbetétel szükséges. Amíg plébános kerül ide, addig is be kell indítani egy iroda működését, illetve be kell rendezni a gyerekeknek egy hittantermet” – mondta főesperes.

Arról is szólt, hogy a templom, az udvar központ kellene legyen a felszegiek számára, a plébánia épülete közösségi házként működhetne. A vasárnapi szentmisén kívül ide hétköznapra is terveznek szentmisét. „A felszegi gyerekek már évek óta idejárnak délutánonként, és reméljük továbbra is magukénak fogják érezni a helyet, és nemcsak ők, hanem a felnőttek is” – tette hozzá Portik-Hegyi Kelemen.

A templom építését több mint ezer gyergyói család érezte fontosnak, de Hargita megye és Gyergyószentmiklós önkormányzata, a közbirtokosság és több magyarországi testvérváros is segített, illetve Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke is támogatta a munkálatokat.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »