Felszabadulhat az első város, amit az IÁ elfoglalt

Folytatódott az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fellegvárának számító Falludzsa ostroma kedden. Az iraki erők és a szövetséges milíciák az IÁ célpontjait lőtték, de a támadások heve csökkent a hétfőhöz képest.

“Senki nem távozhat a városból, mert veszélyes. Mesterlövészek vannak a kivezető utak mentén” – mondta el az egyik lakos a Reuters brit hírügynökségnek.

A Bagdadtól 50 kilométerre nyugatra fekvő település volt

az első iraki város, amelyet a szélsőségesek elfoglaltak

2014 januárjában. A jelenleg 100 ezres lakosú helység

a háború előtt háromszor ennyi embernek adott otthont.

Az iraki hadsereg közölte, hogy éjszaka kiűzte a szélsőségeseket a város közelében fekvő Garmából. Hétfőn nyolc civil és három szélsőséges vesztette életét, 20 civil és öt harcos pedig megsebesült.

Az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt hétfő este arra kérte a szembenálló feleket, hogy védjék meg a civileket, akik szűkében vannak az élelemnek, a víznek és az orvosi ellátásnak.

Haider al-Abádi iraki kormányfő nyomatékosította, hogy a Falludzsában harcoló “fegyveres erőket utasították az ártatlan életek, illetve a köz- és magántulajdon védelmére”.

Abádi a véres bagdadi merényleteket látva a síita politikusok nyomásának engedve rendelte el Falludzsa ostromát. Egyes aggodalmak szerint a város visszavétele erőforrásokat vonhat el az IÁ “fővárosának” számító Moszul még idén tervezett ostromától.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »