Felsrófolná a biztosítást a Pénzügyi Felügyelet

Felsrófolná a biztosítást a Pénzügyi Felügyelet

Az Engedélyezett Fuvarozók Romániai Szövetsége (COTAR) bejelentette, határozottan elutasítja a Pénzügyi Felügyelet (ASF) javaslatát, miszerint 7960 lejbe kerülne évente a 16 tonnánál nehezebb járművek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása (RCA).

kamion-rca--ba-4_or_b

„Az, hogy szeptember 14-én a kormánynál megközelítőleg évi 6200 lejes tarifát támogass a 16 tonnánál nagyobb járművek esetén, amit akkor Marius Vorniceanu, az ASF alelnöke közölt, aztán rá egy hónapra már évi 7960 lejes tarifával állj elő, mondván, a biztosító haszna mindössze egy százalék, azt mutatja, hogy bennünket, romániaiakat csak a multinacionális cégek fejősteheneinek tekintenek. (…) A COTAR határozottan elutasítja az ASF javaslatát, hogy a 16 tonnánál nehezebb járművek kötelező gépjármű-biztosítása 7960 lejbe kerüljön évente, és mindenkit emlékeztet arra, hogy ennek a kategóriának a kockázati díja 2011 lej (Milliman-jelentés), az 5949 lejes különbség pedig nem más, mint az adminisztratív költségek, illetve a kötelező biztosítást kínáló cégek profitja” – áll a fuvarozói munkáltatói szövetség csütörtöki sajtóközleményében.

Jogtalan haszonszerzést kiáltanak

A COTAR elnöke, Vasile Ştefă­nescu olyan „piaci kufárhoz” hasonlította az ASF elnökét, Mişu Negriţoiut, aki „szeretné jó magasan tartani a fagysérült hagyma árát, tudván, standjának nincs konkurenciája”. „Amikor a biztosítótársaságok jövedelmei csaknem háromszor akkorák, mint a kockázati díj, egyértelműen jogtalan meggazdagodásról beszélünk. A szállítóipar képtelen ilyen, az okozott károkhoz képest túlméretezett költségeket fenntartani, Románia ugyanis az egyetlen európai ország, ahol a biztosítók adminisztratív költségei háromszor akkorák, mint a kockázati díj, ráadásul a piacszabályozó hatóság még támogatja is ezt” – fogalmazott Ştefănescu.

Tiltakozással fenyegetnek

A fuvarozók egyesületei egyébként a hét elején felszólították az ASF-et, tartsa tiszteletben a szeptember 15-én aláírt megállapodást, amelynek értelmében a biztosítás tarifáját befagyasztják. Követelik azt is, hogy a felügyelet ne terhelje az RCA-t 40 százalékos adminisztratív költségekkel, ellenkező esetben újrakezdődnek az országos tiltakozások.

Részt kíván venni a tervezett országos tiltakozáson Kiss Kálmán, a székelyudvarhelyi Mindenes Kft. szállítóvállalat vezetője is. Mint érdeklődésünkre elmondta, a korábban számolt évi nyolcezer lejes biztosítási díjat már 15–25 százalékkal túlszárnyalták a biztosítók új árai. Úgy véli, ez Romániában jóval az európai átlag fölé helyezné a biztosítási díjszabások költségét. „Hazai cég nem köthet külföldön kötelező biztosítást. Ha tehetnék, sokan Magyarországon vásárolnák ezt meg, hiszen ott fél évre ezer euróba kerül. Ausztriában is lényegesen olcsóbb, mint nálunk” – fogalmazott Kiss. Beszámolt arról, hogy ismer olyan székelyföldi szállítókat, akik komolyan fontolgatják, hogy cégüket áttelepítik Magyarországra.

Nem tervez nagyvárosi megmozdulásokra utazni, de a tiltakozók által alkalmazott forgalomlassítási akciókat támogatja Barabás Levente, egy bethlenfalvi szállítócég vezetője is, mert úgy gondolja, hogy a díjszabás aránytalanul magas emelésével az egész iparágat megbéníthatja az állam. „A közlekedés ideiglenes lelassítása még támogatókat is toborozhat a fuvarozóknak, hiszen egyértelmű, hogy előbb-utóbb a fogyasztók is saját zsebükön fogják érezni a biztosítási kötvények drágulását” – fejtette ki a vállalkozó. Barabás egyúttal elmondta, egy hónapra vásárolt a héten biztosítást egyik kamionjára, és kétezer lejt fizetett érte. Ő egyébként a biztosítási kötvények referenciaértékének meghatározására kiszabott harmincnapos határidőt csak időhúzásnak tartja, és aggódik az újabb áremelés miatt.

Leparkolt jármű

A Roy Spedition szállítólogisztikai vállalatnak eközben a kötelező felelősségbiztosítás idei többszöri drágítása elég volt ahhoz, hogy saját járművét leparkolja, és ne vásároljon rá kötelező biztosítást. A cég azóta csak alvállalkozókkal szállíttat, de a vállalkozás vezetője, Tulbure Hajnal szorongva figyeli a biztosítási díjak emelkedését szükségszerűen követő szállításiár-növekedéseket. Egyébként ő is egyetért a fuvarozói szervezetekkel, és a fuvarozók igazságtalan „megbüntetésének” érzi a biztosítási díjszabások árának emelését.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »