Félrecsúszhat a gazdaságélénkítés

Félrecsúszhat a gazdaságélénkítés

E hónaptól újabb 19 százalékkal emelkedett a minimálbér Romániában, és itt egyelőre megáll, mert a kormány látni akarja a hatást. Előtanulmány ugyanis nem készült, de egyes számítások szerint – amelyeket Vasile Dâncu kormányfő-helyettes is figyelemre méltónak tart – az intézkedés nemcsak a fogyasztás várható növekedését hozhatja, hanem akár százezer munkahely megszűnését is, mert a magánszektor jelentős része nem fogja bírni a súlyosbodó terheket.

Az 1250 lejes bér ugyanis a munkaadónak 1538 lejes kiadást jelent, és ha hozzátesszük, hogy az alkalmazott 925 lejt kap kézbe, könnyen kiszámolhatjuk, hogy a ranglétra alján álló, zömében szakképzetlen munkavállalók mindegyike után összesen 613 lejt vág zsebre az állam. A pénz elvileg különféle társadalombiztosításokra megy, de valójában a kincstár feneketlen zsákjába kerül, és azt a bőrünkön érezzük, hogy milyen kevés fordul vissza például az egészségügybe – de ezt most hagyjuk.

Nézzük inkább, hogy kinek jó ez a béremelés. Annak az 1,13 milliónak, aki megkapja, biztosan – noha „ingyen” jut hozzá, azaz egyéni teljesítményének javítása nélkül –, és ez nem szolgálja a munkamorált. A többiekét sem, akik bérét egyáltalán nem vagy csak kismértékben emelik, azokról nem is beszélve, akik hirtelen a felkészületlenebb kolléga jövedelmi szintjén találják magukat. Az államnak is jól jön a járulékokból származó bevételek megnövekedése, a választási kampányban levő politikusok pedig több szavazatot remélnek ettől a rendelkezéstől, amelyet ugyebár a parlament szavazott meg a szegényebbek iránti gondoskodásból, mit sem törődve a következményekkel.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »