Félrecímzett Rapid-menekülés

Félrecímzett Rapid-menekülés

A táblabíróság helyett a törvényszéken kérte csődeljárása felfüggesztését pénteken a Rapid futballklubja, ezért azt a bukaresti testület elutasította és továbbította az ügyben illetékes ítélőtáblához. A fellebbviteli fórum a héten sürgősségi eljárásban hozhat ítéletet.

foci rapid foto alexparaschiv_com_b

A fővárosi „vasutasok” menedzselését félhivatalosan ellátó Dinu Gheorghe tájékoztatása szerint ügyvédeik már az alapfokú ítélet június 13-ai kihirdetésekor is hibáztak, amiért azt elmulasztották már másnap megóvni.

„Elvesztettünk hét-nyolc értékes napot” – nyilatkozta a DigiSport egy szombati műsorában. Elismerte, hogy a Rapidot a megszűnés fenyegeti, mert ha a táblabíróság nem hagyja jóvá a törvényszék korábbi határozatának felfüggesztését, akkor megkezdődik a felszámolási folyamat. „Ilyen körülmények között nem tudom, hogyan működhetne az élvonalbeli bajnokságban a csapat” – tette hozzá. Meglátása szerint egy esetleges klubfúzió nem jöhet számításba, ezért ha a csőd elkerülhetetlenné válik, akkor az élvonal utolsó előtti helyéről kiesett Temesvári Poli vagy az osztályozót elbukó, másodosztályos Aradi UTA veheti át helyüket a Liga 1-ben.

A háromszoros román bajnok, tizenháromszoros Román Kupa- és négyszeres Szuperkupa-győztes giulești-i együttes, mint ismeretes, az elmúlt szezon másodosztályos bajnokságának első csoportját megnyerve jutott vissza a Liga 1-be, és a régóta húzódó pénzügyi problémák dacára optimista nyilatkozatokkal csitította a szurkolói kétségbeesést. Közleményükben állították, hogy az átszervezési tervben felvállalt adósságtörlesztést naprakészen teljesítették, és az élvonalbeli szereplés költségvetését is biztosítani tudják. „Ennek következtében meggyőződésünk, hogy a fellebbviteli bizottság majd újraértékeli az ügyet és változtat az ideiglenes határozaton” – hangoztatták.

Tartozások terhe alatt

Az 1923-ban alapított Rapidhoz hasonlóan a Liga 1-be egy év másodosztályos kitérő után visszatérő Medgyesi Gaz Metan kapujában is kopogtatnak a „végrehajtók”. A Profit.ro szerint az adóhatóság (ANAF) árverésre akarja bocsátani az együttes javait – köztük sportkomplexumát, pályáját és még a futballisták fitneszgépeit is –, hogy behajtsa a 12 millió lejes adósságot. Cristian Pustai edző Szerbiában táborzó együttesében egyébként eddig Pleșca, Cuedan (Botoșani), Muth (ASA), Gavra (Viitorul), Axente (Maccabi Netanya) és Crețu (Energie Cottbus) jelent újdonságot.

A csődvédelmi eljárás alatt álló Marosvásárhelyi ASA-tól egyébként egy másik, szintén bizonytalan pénzügyi háttérrel rendelkező, de európa ligás szereplésre készülő csapat is szerzett futballistát: a 30 éves Cladiu Voiculeț a Târgu Jiu-i Pandurii első igazolása, olyan körülmények között, hogy régi keretéből tízen – köztük Cristi Săpunaru és Antal – távoznak, csak Răzvan Stanca kapus és Marian Pleașcă hosszabbított szerződést. Az új edző, Petre Grigoraș – és a Nagyváradi Luceafărullal a másodosztályba való feljutást kiharcoló Marius Popa kapusedző – irányítása mellett a csapat 1-1-es döntetlent ért el hétvégén a horvát bajnok Zágrábi Dinamo elleni barátságos mérkőzésen.

Dél-amerikai erősítés

A Steaua és a Dinamo hétvégén már második nyári edzőtáborukba utaztak el Hollandiába, illetve Szlovéniába, utóbbi keretéhez pedig csatlakozott a 26 éves argentin hátvéd, Maximiliano Oliva, és Panama válogatott kapusa, a 34 éves Jaime Penedo is Ioan Andone irányítása mellett folytatja pályafutását. Ő korábban az olaszországi Cagliariban és a spanyol Osasuna B-ben szerepelt Európában, de az egyesült államokbeli LA Galaxyvel és a guatemalai CSD Municipallal egyaránt négy alkalommal lett bajnok. A dél-amerikai légiósok előtt Laurențiu Brănescut és a szabadon igazolható bosnyák középpályást, Azer Busuladzicsot szerződtette le.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »