Felpuhulhat a HM javaslata

A Belügyminisztérium után a Honvédelmi Minisztérium (HM) is engedhet az ellenzéki nyomásnak, és puhíthatja a terrorellenes harc jegyében tervezett elképzeléseit.

A Magyar Nemzet információi szerint a tárca a bő másfél héttel ezelőtti – ötpártira tervezett, végül a kormánypártok mellett csak a Jobbik és az LMP részvételével lezajlott – egyeztetés után kezd elmozdulni korábbi álláspontjától.

Ismeretes, a HM alaptörvényt módosítana és egy új különleges jogrendet alkotna terrorveszélyhelyzet néven. A januárban nyilvánosságra került tervek még arról szóltak, hogy a kormány maga hirdethetné ki a terrorveszélyhelyzetet, és ezzel számos jogkorlátozó intézkedésre is lehetőséget kapna, például a sajtó vagy az internet ellenőrzésére. Az alaptörvény módosításához azonban kétharmados többségre van szükség, vagyis a kormánypártoknak ellenzéki támogatót kell találniuk. Azt viszont már a Jobbik, az MSZP és az LMP is egyértelművé tette – csakúgy, mint a független parlamenti képviselők –, hogy a honvédelmi tárca már megismert elképzeléseit semmiképpen sem tudják elfogadni.

Úgy tudjuk, amellett továbbra is kitart a tárca, hogy szükség van egy új különleges jogrendre, és nem a már meglévőket egészítenék ki terrorellenes intézkedésekkel, de már nem ragaszkodnak annyi jogkorlátozó lehetőséghez.

Informális tanácskozás

Tegnap – információink szerint – informális megbeszélést tartott a HM a Jobbikkal és az LMP-vel, és bemutatták az új terveiket. Az volt a kormányzati cél, hogy az ellenzéki pártok ne a korábban megszokottak szerint, e-mailben lássák a javaslatokat, hanem már előzetesen legyen lehetőség néhány pontot átbeszélni. A következő többpárti egyeztetést – úgy tudjuk – pénteken tartják, az addig hátralévő másfél napban tehát mindenki alaposan át tudja tanulmányozni a szöveget, és ki tudja alakítani álláspontját.

Az MSZP az egyeztetésekből kimaradt, mert nem mentek el a korábbi, ötpártira hirdetett tanácskozásra. Akkor azt mondták, hogy a HM tervei nem a terrorizmus, hanem a jogállam ellen küzdenek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 21.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »