Felpörög a hazai kóseripar

Felpörög a hazai kóseripar

Jelentős felvevőpiacuk lehet az Egyesült Államokban a Magyarországon megtermelt kóser élelmiszereknek. Legalábbis ebben bízik a közvetett állami tulajdonban lévő Agro Rehab Kft., amely a közelmúltban kapott engedélyt arra, hogy Amerikába exportálja a cég termékeit. Jövőre pedig Magyarországon nyílhat meg a világ második kóserlibamáj-üzeme.

Megkapta a közvetett állami tulajdonban lévő Agro Rehab Kft. a közelmúltban az amerikai hatóságoktól az engedélyt ahhoz, hogy kóser zöldségeit a tengerentúlon értékesítse – tudta meg lapunk Szabó Györgytől, a cég ügyvezető igazgatójától. A kóser termékek exportjáról azután kérdeztük az illetékest, hogy Magyar Levente, a külügyi tárca gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára a közelmúltban az Egyesült Államokba látogatott. A politikus többek közt kereskedelmi célú megbeszéléseket folytatott azokkal a kóser élelmiszereket forgalmazó nagy cégekkel, amelyek szívesen felvennék vagy bővítenék a kapcsolatokat a magyar partnerekkel. Az Agro Rehab 2014 óta foglalkozik kóser brokkoli és karfiol termesztésével, és a jövőben kínálatukat spenóttal is bővítik. A jelenleg négy hektáron, speciális fóliasátrak alatt termelt 100-100 tonna zöldség nagy része egyébként eddig is külföldi piacokra került. Kérdésünkre, hogy mitől kóser egy zöldségféle termelése, az ügyvezető igazgató azt válaszolta: a kóserság ez esetben a teljes rovarmentességet jelenti. A fóliasátrak nem engedik be a rovarokat, és megakadályozzák azt is, hogy kifejlődjenek a zöldségeken a kártevők. A társaság azért brokkoli és karfiol termesztésével kezdett el foglalkozni, mert ez a két zöldségféle mosással nem tehető utólag kóserré.

Az Egyesült Államokban rejlő piaci lehetőségek kapcsán Szabó György igen ambiciózusan fogalmazott. Szerinte a magyar mezőgazdaság az amerikai kóser mezőgazdasági és konzervipari termékeknek akár 70 százalékát is képes lenne előállítani. Hozzátette, azt a kósersági igazolást, amellyel a cég dolgozik, valamennyi zsidó vallási irányzat elfogadja.

– A kóser élelmiszerpiac folyamatosan növekszik. Különösen Észak-Amerikában, ahol a vallásos zsidókon kívül az egészséges táplálkozás hívei is előszeretettel keresik az ilyen élelmiszereket – erről beszélt lapunknak az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija is. Köves Slomó szerint a hazai kóser élelmiszerek terén több trend is megfigyelhető. Drasztikusan megnőtt az elmúlt években azoknak a megkereséseknek a száma, amely kósersági felügyeletet kérő cégektől származik [a kósersági felügyelet a termesztési folyamat egyfajta kontrollját jelenti – a szerk.]. A kóser zöldség termesztésén kívül szintén jelen van a kóser tej és a kóser libamáj előállítása. Utóbbiakban az EMIH is érdekelt. Terveik szerint ugyanis a jövő év elején megnyílik Magyarországon a világ második, a kóser eljárásnak megfelelő hízottlibamáj-üzeme. Az elsőt – amely szintén Magyarországon, Jászberényben található – izraeli befektetők hozták létre tíz éve, és szinte kizárólag izraeli piacra termel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »