Felpörgetnék az autópálya-építést

Felpörgetnék az autópálya-építést

A nagyszabású infrastrukturális beruházásokra vonatkozó sürgősségi rendeletet fogadott el szerdai ülésén a kormány, amely azt reméli, hogy az intézkedés nyomán felgyorsul a projektek kivitelezése, illetve tisztázódnak bizonyos, eddig nem egyértelmű előírások.

autopalya_1_or_b

Dacian Cioloş miniszterelnök a kabinet ülése előtt úgy nyilatkozott: az 1991/50-es számú törvényt módosító rendelet nyomán felgyorsítják a beruházásokhoz szükséges – például környezetvédelmi – engedélyek kibocsátási idejét, ugyanakkor meghosszabbítják a jóváhagyások érvényességi periódusát. Erre azért van szükség, mert a kivitelezés gyakran az engedélyek érvényességi idejének lejárása miatt késik. Ilyen esetben ismét igényelni kell a jóváhagyást, emiatt pedig teljesen át kell szervezni a munkafolyamatot.

Cioloş az útügyi hatóságot is átszervezné

Cioloş azt is elmondta: noha a nagyszabású projektekre szánt költségvetést évente utalják ki, a rendelettel lehetőséget biztosítanak arra, hogy a kivitelező előleget kaphasson, így több évre előre lehet tervezni. Ugyanakkor pontosítani fogják, miként vonható ki egy földterület a mezőgazdasági körforgásból, ha például egy autópálya nyomvonala áthalad a területen, illetve azt is tisztázzák, hogy amennyiben ugyanazon tulajdonoshoz tartozó földterületet szelnek ketté egy úttal, hogyan oldják meg a két rész közötti átjárást.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: olyan eszközt bocsátanak ezzel Dan Costescu közlekedésügyi tárcavezető rendelkezésére, amellyel felgyorsíthatja a beruházások kivitelezését. Hozzátette: számít ugyanakkor az Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaság (CNADNR) átszervezésére, reformjára is. „A minisztériumnak két feladatot kell párhuzamosan elvégeznie: a tulajdonképpeni kivitelezést és az adminisztratív munkára vonatkozó tennivalókat az autópálya-kezelő társaság hatékony működése érdekében” – magyarázta Cioloş.

Hónapokkal rövidül le a kivitelezés

A kormányülés után Dan Costescu arról számolt be, hogy mintegy hat hónappal, de bizonyos esetekben akár két évvel is lerövidülhet egy nagyszabású infrastrukturális projekt megvalósítása az intézkedésnek köszönhetően. „Új fejezetet nyitunk a beruházások tekintetében. A szóban forgó projektek rendkívül hosszú lefolyásúak, akár négy–öt évig is eltarthatnak, az időtartam jelentős részét, átlagosan öt–hat hónapot pedig eddig az engedélyek megszerzése tette ki” – mutatott rá a közlekedésügyi miniszter.

Példaként azt említette, hogy ezentúl nem kell megvárni mindegyik jóváhagyás kibocsátását az építkezési engedélyhez szükséges iratcsomó összeállításához, hanem elég lesz egy ideiglenes beleegyezés megszerzése, amit már tíz napon belül kiadnak. A tárcavezető hangsúlyozta: nem törölték el a jóváhagyásokat, mindössze két – egy előzetes és egy végleges – szakaszra osztották az engedélyeztetést. Egy másik újdonság, hogy az építési engedélyt már nemcsak az egész útszakaszra, hanem kisebb részekre is ki lehet bocsátani. Costescu a nyomvonalakon szereplő mezőgazdasági területek kapcsán elmondta: a Marosvásárhely és Marosugra közötti autópálya-szakasz esetében például ebben az évben négy hónapot nyernek a kisajátítás leegyszerűsítése révén.

Hosszabb ideig érvényesek az engedélyek

A közlekedésügyi miniszter később a Hotnews.ro hírportálnak küldött közleményében azt is pontosította, hogy a módosításnak köszönhetően minden engedély és jóváhagyás az adott beruházás befejezéséig, vagyis az átvételi bizonylat aláírásáig érvényben marad, de ez csak akkor érvényes, ha a kivitelezést a dokumentumok kibocsátásától számítva tizenkét hónapon belül elkezdik. A munkálatok végéig tartó meghosszabbítás azon engedélyek esetében is alkalmazható, amelyeket a sürgősségi kormányrendelet hatályba lépése előtt bocsátottak ki.

Dacian Cioloş egyébként a szerdai kormányülés előtt arról is beszámolt: nem fogják elfogadni a minisztériumok hatáskörébe tartozó vállalatok idei költségvetését, amíg nem kapnak részletes kimutatást arról, hogy a társaságok vezetőtanácsa pontosan mire akarja felhasználni a bevételt, illetve mire fog költeni. „Nem fogunk rábólintani a számokra, ha nem tudjuk, hogy azok mit takarnak. Ezért felszólítom a minisztereket arra, hogy mutassanak be részletes dokumentációt arról, hogy a vezetőtanácsok mit akarnak kezdeni az éves büdzsével. Nem tudunk elfogadni koncepció nélküli projekteket, ezt a felelősséget nem vállalhatjuk” – magyarázta Dacian Cioloş.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »