Felosztottak egy szíriai tartományt

A szíriai válság rendezését célzó asztanai béketárgyalásokon, amelyek Törökország, Oroszország és Irán védnöksége alatt zajlanak, a felek megállapodtak az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány feszültségmentesítési övezetének határairól – jelentette pénteken az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint az viszont még nem tisztázott, hogy a szíriai vezetés fegyveres ellenzéke által ellenőrzött Idlíb tartományban kialakítandó övezetet mely államok fogják ellenőrizni.

A Yeni Safak török kormányközeli napilap értesülései alapján a több mint kétmilliós lakosságú terület ellenőrzésében előreláthatóan mindhárom védnök állam részt vesz. Az északnyugati részben a török haderő, valamint az Ankara által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) ellenzéki ernyőszervezet összesen 25 ezer fegyverese védi majd a civileket.

Az újság úgy tudja, hogy a hadművelet még szeptember folyamán megindul a török Hatay tartomány felől és a csapatok a szíriai oldalon egészen 35-50 kilométeres mélységig benyomulnak, ellenőrzésük alá véve mintegy 5 ezer négyzetkilométert. Az övezet délkeleti részét az iráni és a szíriai kormányerők, a középső harmadát pedig Oroszország felügyelné – írta a Yeni Safak. A tárgyalófelek május elején összesen négy feszültségmentesítési övezet kialakításáról döntöttek.

A kazah fővárosban tartott tárgyalások hatodik fordulója csütörtökön kezdődött meg, és a tervek szerint pénteken a tanácskozások eredményeit összegző plenáris üléssel ér véget. Csütörtökön az övezetek működtetéséért felelős háromoldalú török-orosz-iráni bizottság felállításáról született megállapodás.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »