Feloszlott a parlament, előre hozott választások lesznek

Feloszlott a parlament, előre hozott választások lesznek

Feloszlatta magát a horvát parlament, ezért előre hozott választásokat tartanak Horvátországban. A Szábor a múlt csütörtökön megvonta a bizalmat a technokrata kormányfőtől. Nagykoalíció alakítására nem volt lehetőség, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt egy nappal később ugyanis indítványozta a nemzetgyűlés feloszlatását.

„Megállapítom, hogy a többség a horvát parlament feloszlatására szavazott, ami július 15-én lép életbe” – mondta Zeljko Rainer házelnök.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt a parlament azonnali feloszlatását szerette volna, de ehhez nem talált partnereket, egyedül pedig nem tudta volna keresztül vinni a döntést a parlamenten. „Ez nem valami nagy siker. De ez volt a cél, az egyetlen lehetőség arra, hogy megtartsuk a választásokat, amelyekre szükség van” – fogalmazott Zoran Milanovic, az ellenzéki szociáldemokrata párt elnöke.

A választások időpontját a horvát elnök határozza meg. A pártok egyet értenek abban, hogy a szavazást ősz elején tartsák meg az új választást, az ellenzéki szociáldemokraták szeptember 4-ét javasolják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »