Felolvasták a dráMÁzat elnevezésű pályázatra érkezett legjobb műveket

Felolvasták a dráMÁzat elnevezésű pályázatra érkezett legjobb műveket

A dráMÁzat III. drámapályázat nyertes műveinek felolvasásával ünnepelte a magyar dráma napját a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház szerdán. Az intézmény a dráMA8 kortárs színházi találkozó teljes programját is e nap köré csoportosította.

drama8_udvarhely_b

Szerdán a nézők Székely Csaba Bányavakság című drámáját tekinthették meg a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház és az Osonó Színház közös produkciójaként. A dráMÁzat drámapályázat nyerteseit a dráMA8 kortárs színházi találkozó második napján hirdették ki a versenyt kiíró Tomcsa Sándor Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház vezetői, valamint a pályázat zsűrijének tagjai.

A nyílt, egyfordulós drámapályázatot három kategóriában hirdették meg, a Debüt és drámaÍRÓ kategóriában magyar, a dramAUTORban pedig román nyelvű alkotásokat vártak. Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója elmondta, csupán egy román nyelven írt pályamű érkezett, ám azt is értékesnek tartják, és tervezik a feldolgozását.

A Debüt kategóriában első lett Körmöczi-Kriván Péter Kapufa és öngól című, illetve második R. Kántor Zsigmond Parfüm és hullaszag című drámája, harmadik pedig lapunk munkatársa, Varga László Edgár Anglia című drámája.

A drámaÍRÓ kategóriában első helyen végzett Moravetz Levente Nem lesz reggel, Fred! című drámája, második lett Moşu Norbert-László A pingvin és a Rubik-kocka című drámája, harmadik pedig Réczei Tamás Gettószerelem című alkotása. Czvikker Katalin, a nagyváradi Szigligeti Színház igazgatója elmondta, Körmöczi-Kriván Péter Kapufa és öngól című drámáját be is mutatják a bihari megyeszékhelyen.

Szűcs Katalin Ágnes színikritikus elmondta, a pályázat harmadik kiadására már sokkal több színvonalas alkotás érkezett, voltak köztük hagyományos, de „formailag furcsa” művek is. Azt is megjegyezte, hogy a mintegy száz beküldött alkotás között fésületlen írások is akadtak. Lőkös Ildikó dramaturg hozzátette, néhányan teljesen más műfajokkal: kisregényekkel, novellákkal is próbálkoztak a drámapályázaton.

A drámákban többnyire társadalmi kérdéseket feszegettek a szerzők – fejtette ki Szűcs Katalin Ágnes –, akadtak viszont kommersznek tekinthető, szórakoztató darabok is, amelyekkel ritkábban szoktak próbálkozni az alkotók hasonló pályázatokon.

Szerdán, a magyar dráma napján felolvasószínházi előadás formájában mutatták be az érdeklődőknek Körmöczi-Kriván Péter és Moravetz Levente drámáját.

Csütörtök délelőtt tizenegytől a dráMA fesztivál kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik, amelyen a kortárs színházi folyamatokról értekeznek a szakmabeliek, majd 13 órától a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaíró-szakos diákjai mutatkoznak be felolvasószínházzal. Este héttől Márai Sándor Béke Ithakában című alkotásából készült előadását játssza a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Boris Liješević rendezésében. Az előadás után beszélgetés következik az előadások alkotóival.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »