Feloldották a Csap-Záhony határátkelőhely részleges blokádját a tiltakozó autósok Kárpátalján

Megszüntették a Csap-Záhony határátkelőhely hétfő délután kezdett részleges blokádját Kárpátalján a tiltakozó autósok kedd délelőtt.

A külföldi rendszámú gépkocsikkal rendelkező helyi autósok, akik járműveik Ukrajnában engedélyezett tartózkodási idejének meghosszabbítását követelték az illetékes hatóságoktól, a rendőrséggel folytatott több órás tárgyalást követően oldották fel a blokádot.

Az ukrán határőrség közlése szerint helyreállt a normális forgalmi rend a Csap-Záhony közúti határátkelőhelyen, míg az Ungvár-Felsőnémeti ukrán-szlovák átkelőt továbbra is blokád alatt tartják Ukrajna felől a tiltakozók.

A határátkelőhelyre vezető utat a múlt hétvégén mintegy kétszáz autós azért zárta le, hogy kikényszerítse annak a vámszabálynak a módosítását, amely jelenleg öt napra korlátozza a külföldi rendszámú járművek ukrajnai tartózkodási idejét. Az ilyen autókat ötnaponta ki kell vinni Ukrajnából, hogy a tulajdonosaikat ne bírságolják meg.

Kárpátalján évek óta gondot okoz, hogy a helyiek autóinak mintegy harminc-negyven százaléka külföldi – szlovák, magyar, cseh, lengyel és román – rendszámmal közlekedik, mert az európai uniós országokban sokkal olcsóbbak a használt autók, mint Ukrajnában.

Rovatok: BelföldTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Ungvári járás›Csap (Чоп)Címkék: autósok, tiltakozás, ukrán-magyar határ, Kárpátalja, Csap, Ukrajna, ukrajnai hírekForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »