Feloldódott az ellentmondás az önkormányzati vezetõk összeférhetetlensége kapcsán

„Naponta szól arról a romániai sajtó, hogy a helyi választottaink különböző okok miatt összeférhetetlenséggel vannak vádolva a feddhetetlenségi ügynökség által, azonban azt már nem ismerteti a sajtó, hogy Románia jogrendjében sok esetben a törvények ellentmondásosak, és ebből keletkeznek a félreértések. Ma feloldottuk az önkormányzati képviselők összeférhetetlenségének ellentmondásait” – nyilatkozta Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője azt követően, hogy a parlament alsóházának plénuma megszavazta azt az RMDSZ által is kezdeményezett jogszabály-módosító javaslatot, amely a polgármesterek és helyi tanácsosok összeférhetetlenségére vonatkozó előírásokat tisztázza a vállalatok, kereskedelmi társaságok igazgatótanácsaiban ott, ahol a helyi vagy megyei önkormányzat is részvényes.

„Ma letisztáztuk ezen félreértéseket, illetve összhangba hoztuk a jogszabályokat, így az összeférhetetlenség vádja már nem léphet fel ezen helyi és megyei választott köztisztségek esetében azért, mert betartották a törvényt” – mutatott rá a Kolozs megyei képviselő. Elmondta, a helyi közigazgatást szabályzó törvény és a közpénzek felhasználását szabályzó jogszabály előírásai között szerepel az, hogy a polgármestereknek vagy esetenként helyi tanácsosoknak kötelességük képviselni az önkormányzatot a helyi és regionális vállalatok vezetőségében, amelyekben az önkormányzat részvényes. Azonban ezen cikkelyek ellentétben vannak a köztisztségek gyakorlásának átláthatóságát szabályzó törvénnyel, így a feddhetetlenségi ügynökség összeférhetetlenséggel vádol számos polgármestert, akik a törvényt betartva, az önkormányzat érdekeit képviselve az említett vállalatok vezető tanácsaiban jelen voltak.

A jogszabályról kedden végérvényesen döntött a képviselőház, így az államelnöki aláírásra és kihirdetésre vár. (rmdsz tájékoztató)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »