Félnek a romák bosszújától az ukrán falu lakosai

A dél-ukrajnai Loscsinyivka faluban gyűlést tartottak, melyen a szomszédos falvak lakosai is megjelentek, akik attól félnek, hogy a települést elhagyó romák a náluk telepednek majd le. A romák bosszújától félve a helyi lakosok tiltakozásra gyűltek össze, amelyen a rendőrség és a régió vezetősége is jelen volt.

Mint ismeretes, Augusztus 27-én a településen egyik elhagyott házban egy 2007-es születésű kislány holttestére bukkant az egyik helyi lakos. A rendőrök számos szúrt sebet és zúzódást fedeztek az áldozat testén.  A gyermek meggyilkolása miatt lincshangulat uralkodott el a romákkal szemben. A kislány halála miatt felháborodott helyi lakosok rátámadtak a romák házaira, ablakokat zúztak be, bútorokat törtek, egy házat fel is gyújtottak.

A településen még most is éjjel-nappal járőröznek az Azov ezred aktivistái. a helyi lakosok pedig azt követelik, hogy növeljék a rendőrök számát – írja a RIA Novosztyi.

Ukrajnában a roma civil szervezetek koalíciója Valerija Lutkovszkihoz, az emberi jogokért felelős képviselőhöz fordult azzal a kéréssel, hogy helyezzék parlament ellenőrzése alá azoknak a romáknak a jogait, akik érintettek a Loscsinyivka történtekben. Okszana Filipisina, a gyermekjogok kérdéseivel foglalkozó képviselő jogellenesnek nevezte a kisebbség kilakoltatását.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: romák, gyilkosság, kékfény, Ukrajna, ukrajnai hírekForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »