Felminősítheti a Fitch Magyarországot

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Fitch Ratings hitelminősítő már ebben a hónapban visszaemelheti a magyar államadós-besorolást a befektetési ajánlású kategóriába, és később valószínűleg a Moody’s Investors Service is hasonló döntést hoz.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport az európai feltörekvő térségről összeállított, szerdán Londonban ismertetett havi helyzetértékelésében Magyarországról azt állapította meg, hogy az elmúlt években stabilabbá és kiszámíthatóbbá váltak a gazdaságpolitika elemei, javult a külső fizetési helyzet és konszolidálódott a költségvetési politika.

A ház szerint ezek azok a fő tényezők, amelyek valószínűsítik, hogy Magyarország az idén visszanyeri befektetési ajánlású besorolását. A JP Morgan londoni elemzői szerint 2016-ban a Fitch és a Moody’s részéről várható ilyen döntés, mivel ez a két hitelminősítő tart érvényben felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást a magyar szuverén osztályzatra.

A ház szerint az várható volt, hogy a Moody’s – amely csak tavaly novemberben javította pozitívra a magyar besorolás kilátását – az idei első, márciusban végrehajtott felülvizsgálaton még nem javította az osztályzatot, de a júliusban és novemberben esedékes következő vizsgálatok valamelyikén már a felminősítés mellett dönthet.

A Fitch Ratings azonban már tavaly május óta pozitív kilátással tartja nyilván a magyar államadós-besorolást, és így „valószínűnek tűnik”, hogy a magyar osztályzat május 20-ára kitűzött felülvizsgálatának eredményeként felminősíti Magyarországot – vélekedtek a JP Morgan elemzői.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s tavaly márciusban BB-ről a jelenlegi BB pluszra javította a hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásait, a hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon anélkül, hogy előzetesen pozitívra javította volna a kilátást. Az S&P az idén márciusban végezte el a magyar besorolás idei első felülvizsgálatát, de nem módosította sem az osztályzatot, sem annak stabil kilátását.

A JP Morgan londoni elemzői szerdai helyzetértékelésükben felidézik, hogy az S&P az idei márciusi felülvizsgálathoz fűzött elemzésében figyelmeztetéseket fogalmazott meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) politikájával és a költségvetési konszolidációval kapcsolatban. A JP Morgan szerint ebből következtethetően alacsony a valószínűsége annak, hogy a Standard & Poor”s az idén módosítja a magyar államadós-osztályzatot.

Jelenleg a Standard & Poor’s, a Moody’s Investors Service és a Fitch Ratings egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó – az S&P és a Fitch BB plusz, a Moody’s Ba1 – besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

Más szerint is valószínű a felminősítés

A londoni elemzői közösségen belül más nagy házak is valószínűsítik, hogy Magyarországot az idén legalább a Fitch és a Moody’s visszaemelheti a befektetési ajánlású szuverén osztályzati kategóriába.

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó stábja legutóbbi negyedéves térségi prognózisában kiemelte azt a véleményét, hogy az európai felzárkózó régióban a magyar gazdaság sérülékenysége csökkent a legnagyobb mértékben a globális pénzügyi válság óta, és ez a magyar adósosztályzatok idei felminősítését eredményezheti.

A Morgan Stanley londoni elemzői is elképzelhetőnek nevezték, hogy a Fitch Ratings már a májusi felülvizsgálati időpontban visszaemelheti a magyar szuverén adósbesorolást a befektetési ajánlású sávba, és a Moody’s is hasonló döntést hozhat az általa júliusra kitűzött következő értékelésen. A Morgan Stanley elemzőinek is az a véleménye ugyanakkor, hogy a Standard & Poor’s „kevésbé derűlátó alapállású”, és a felminősítéssel valószínűleg vár 2017-ig.

Ha legalább a Moody’s és a Fitch, vagyis a magyar osztályzatokra pozitív kilátást érvényben tartó két hitelminősítő az idén visszaemeli a magyar szuverén osztályzatot a befektetési kategóriába, az egyben azt is jelentené, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország 2016-ban ismét befektetésre ajánlott adóssá válna. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e vagy sem.

Ha e két cég felminősíti Magyarországot, azzal a magyar szuverén befektetési termékek potenciális vásárlói köre is bővülhet, számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »