Félmilliárd földbe ásott lyukakra?

Félmilliárd földbe ásott lyukakra?

A december végi határidőre elkészül a bicskei menekülttáborral szembeni területen épülő logisztikai központ – közölte a kivitelező cég vezérigazgatója a Hír TV-vel. Az LMP antikorrupciós szakszóvivője csütörtökön hívta fel a figyelmet arra, hogy a nemzetgazdasági tárca annak ellenére kifizette a beruházásra megítélt félmilliárd forintos uniós támogatást, hogy a projekt még nem készült el. A térség kormánypárti képviselője emlékeztetett: a területen eredetileg egy bébitápszergyár is épült volna, a megnövekedett migrációs nyomás miatt azonban ettől elállt a beruházó.

Kívülről földkupacok, felülről földbe vájt lyukak látszódnak azon a bicskei telken, ahol az LMP antikorrupciós szakszóvivője szerint egy több száz milliós logisztikai központnak kellene állnia. „Brüsszeli pénzből a Nemzetgazdasági Minisztérium 500 millió forintot adott egy gyárépület építésére. Ezt ki is fizette több részletben, elvileg ellenőrizte is, látjuk a hivatalos értesítőben ennek a nyomát, majd a teljes összeget is kifizette. Azonban nincs ott semmi” – mondta Hadházy Ákos.

Az alapkövet még a 2014-es választási kampány hajrájában tették le, részt vett rajta a város akkori kormánypárti polgármestere is. Az akkori tervek szerint a logisztikai központ mellett egy bébitápszergyár is épült volna. „A szomorú hír 2015 májusában érte a várost, akkor már nem én voltam a polgármester, de a cég úgy döntött, hogy ebben a miliőben […], hogy a bicskei befogadóállomás utcájában […] egy ilyen nagyon komoly higiéniai követelményekkel létrehozható bébitápszergyárnak a megvalósítását, azt mégsem fogja megvalósítani” – nyilatkozta Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő.

A cég el is adta a területet, a vevő pedig vállalta a logisztikai központ felépítését. Az uniós programokat tartalmazó honlap szerint a beruházás elkészült, május 9-én pedig az NGM ki is fizette a 496 milliós támogatás utolsó részletét.

„Interjút személyesen nem adok, írásban szívesen küldök át anyagot” – válaszolta a Hír TV megkeresésére Heritesz Viktor. A cég vezérigazgatójának írásbeli válasza szerint 2016 végére kell befejezniük az építkezést, és ezt tartani is fogják annak ellenére, hogy az év eleji esős időjárás hátráltatta a munkákat. Állítják: már elvégezték a korábban súlyosan szennyezett terület talajcseréjét és jóval többet költöttek, mint amennyi támogatást kaptak. Az NGM pedig azt írta: az előző uniós ciklus lezárása miatt kellett kifizetniük a teljes munkát, de ha a beruházás nem a kiírás szerint valósul meg, visszaveszik a pénzt. Az LMP antikorrupciós szakszóvivője azonban feljelentést tesz, ugyanis elfogadhatatlannak tartja, hogy úgy fizettek ki egy beruházást teljes egészében, hogy az még el sem készült.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »