Felmérés: Magyarországon alig épülnek lakások, de ha igen, akkor sincs rá pénzünk

Felmérés: Magyarországon alig épülnek lakások, de ha igen, akkor sincs rá pénzünk

MTI nyomán

Magyarország az utolsó előtti helyen áll az ezer lakosra jutó átadott lakásingatlanok száma alapján, és továbbra is az átlagnál nagyobb terhet jelent a lakásvásárlás a Deloitte 19 európai országra kiterjedő 2015-ös ingatlanpiaci elemzése szerint.

A Deloitte az ötödik alkalommal publikált Ingatlan Index tanulmánya szerint ha az átlagkereseteket vesszük alapul,

  • Magyarországon több mint 7,6 év átlagfizetést kell félretennie egy 70 négyzetméteres új lakás vásárlásához,
  • míg a Csehországban 6,9,
  • Lengyelországban 7,
  • Németországban 3,3 év átlagkeresete szükséges egy ilyen lakás megvásárlására.

Igaz, ide tartozik a legendásan drága ingatlanpiaccal rendelkező, ezért inkább bérházakra építő Egyesült Királyság is, ahol 10 évnyi fizetés sem elég ehhez.

Négyzetméterárak tekintetében Magyarországon 1000 euróval számoltak az új lakások esetén, ezt a listát az Egyesült Királyság vezeti több mint 5000 euróval, miközben Németországban valamivel 2000 euró felett, míg Csehországban valamivel ez alatt van az ár.

Kevés lakást építünk

A vizsgált országokban 2015-ben átlagosan 2,8 befejezett lakás jutott 1000 lakosra. Ekkor is Oroszországban regisztrálták arányaiban a legmagasabb értéket, 7,5-öt, míg

ezzel szemben Magyarországon csupán 0,8 befejezett otthon jutott 1000 lakosra.

Az elemzésben idézett adatok szerint az EU-ban 2015-ben 1000 lakosra nézve 485,1-ről 486,5-re nőtt a lakóingatlanok száma. Magyarországon ez a szám 448-ra növekedett a tavalyi 446-ról, ami 8 százalékkal marad el az európai átlagtól.

Az adatokból tehát látható, hogy nem csupán lomha az hazai építőipar, de a felvásárlóerő is hiányzik. Ezen legkönnyebben egy állami bérlakás-építési program segíthetne, hiszen jelen helyzetben a családalapítás előtt álló fiatalok képtelenek kimozdulni a méregdrága albérleti mókuskerékből, így tovább mélyítve a demográfiai krízist.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »