Felmentették Jeszenszky Gézát

Felmentették Jeszenszky Gézát

Hivatalosan is bejelentették, hogy véget ér Jeszenszky Géza nagyköveti megbízatása, derült ki a keddi Magyar Közlönyből. Az atlanti elkötelezettségű diplomata az Antall-kormány alatt külügyminiszter volt, az első Fidesz-kormányban pedig a washingtoni követséget vezette. 2011 óta Magyarország norvégiai és izlandi nagyköveteként dolgozott. Rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként Sikó Annát nevezték ki.

Jeszenszky az utóbbi években többször is bírálta a Fidesz oroszbarát politikáját

A határozat még tavaly szeptember 1-én kelt, de csak most hirdették ki. A 444.hu írja: Jeszenszky távozása már két éve felmerült. Akkor a norvég Aftenposten című lap azt írta, azért lép le idő előtt, mert a magyar kormány nem fogadta meg tanácsait a Norvég Civil Alappal kapcsolatos vita rendezésében. Ugyanakkor sokáig nem találtak megfelelő utódot.

Jeszenszky utoljára 3 hete szólalt meg nyilvánosan politikai ügyben: azt mondta, szerinte túlzó és részben téves, de alapvetően jogos kritikát fogalmazott meg Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet, amikor Bayer Zsoltról beszélt. A szándék érthető, Bayer Zsolt stílusát és megnyilvánulását, és így a kitüntetést elítélem, szerencsétlennek tartom – mondta akkor Jeszenszky.

Forrás: 444.hu / Index.hu

The post Felmentették Jeszenszky Gézát appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »