Felmentették a volt roma vezetőt

Felmentették a volt roma vezetőt

Első fokon felmentette a Szekszárdi Roma Kisebbségi Önkormányzat volt elnökét és két tagját a Szekszárdi Törvényszék – a vád szerint azzal követtek el hivatali visszaélést, hogy az elnököt azután is megtartották tisztségében, hogy jogerősen elítélték. Azt viszont az ügyészség is enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlottakat senki sem világosította fel arról, mit kellene tenniük.

A Szekszárdi Roma Kisebbségi Önkormányzat elnökét befolyással üzérkedés miatt 2015 elején jogerősen egy év nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Erről azonban sem a választási bizottságot, sem a kormányhivatalt nem tájékoztatta. A másod- és harmadrendű vádlott a cigány önkormányzat másik két tagja, akik tudtak az ügyről, de nem folytatták le a kötelezően előírt méltatlansági eljárást, sőt megerősítették tisztségében az elnököt. Az ügyészség mindhármukat hivatali visszaéléssel vádolta, az elnökre letöltendő, a többiekre felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott. Enyhítő körülményként értékelték azt, hogy a vádlottakat senki sem világosította fel arról, mi ilyen esetben a jogkövető magatartás.

„Ez úgy működött, hogy megválasztották őket. Bedobták a gyeplőt: »ezekről a kérdésekről tudtok dönteni, ez a ti hatáskörötök, csináljatok amit csináltok, aztán legfeljebb mi helyrehozzuk«. Demokráciában nemcsak nemzetiségi önkormányzat, hanem települési önkormányzat sem működhet ilyen személyi feltételek mellett” – jegyezte meg Illés Attila, a Tolna Megyei Főügyészség ügyésze.

„Azt hiszem, hogy egy politikai koncepciós pernek vagyok kitéve” – az utolsó szó jogán a volt elnök ezzel arra utalt, hogy az ügy az MSZP városi szervezetének feljelentése alapján indult. Sárközi József János ártatlannak tartja magát és társait is. „Én magam nem vagyok jogász, és nem értelmezem annyira a jogszabályokat, de akiknek elmondtam itt a városban, azok kiröhögtek engem, tisztelt elnök úr, hogy ilyenért engem be akarnak csukni, meg a társaimat is, különböző bűnösségeket állapít meg nekik a törvényszék. Tisztelt elnök úr, tisztelt ítélőszék, nagyon nagy tisztelettel kérem önöket, mivel nem történt semmilyen bűncselekmény, nem követtünk el bűncselekményt, hogy bűncselekmény hiányában szíveskedjenek felmenteni” – fogalmazott Sárközi János József elsőrendű vádlott.

A bíróság első fokon felmentette a vádlottakat. Az indoklás szerint egyikük részéről sem valósult meg a hivatali visszaélés bűntette. „Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény mondja ki, hogy a leadott szavazatért senkit nem lehet felelősségre vonni. Ez a mentelmi jognak a része, az úgynevezett felelőtlenség. Ezt a törvény sem a települési, sem a kisebbségi önkormányzati képviselők vonatkozásában szó szerint nem mondja ki, de a bíróságnak az a határozott álláspontja, hogy alkalmazni kell az egyéb demokratikusan megválasztott képviselő-testületekben szavazatot leadó személyekre is” – közölt Tuba István, a Szekszárdi Törvényszék bírája.

Az ügyész a bűncselekmény megállapításáért fellebbezett, az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »