Fellendülőben a málnatermesztés Vajdaságban is

Fellendülőben a málnatermesztés Vajdaságban is

A vajdasági szántóföldeken főleg haszonnövényeket termesztenek, azonban az elmúlt években egyre több mezőgazdasági termelő dönt úgy, hogy gyümölcstermesztésre adja a fejét. Mind több vajdasági gazda foglalkozik málnatermesztéssel.

A Verbász községbeli Kiskéren (Bačko Dobro Polje) néhány hónappal ezelőtt megalapították a málnatermelők egyesületét is, amelynek mintegy 110 tagja van, elnöke pedig Bojan Pejić, aki a közös piaci fellépés előnyeit emeli ki. Mint mondja, az egyesület a szakmai támogatás biztosítása mellett az eszközbeszerzésben is segít a termelőknek.

A málnatermelők azt mondják, a felvásárlási ár változó, de elégedettek vele. Egyetértenek abban, hogy a málnatermesztés nagyon komoly munka, amely sok erőfeszítést igényel, de jó jövedelmet biztosíthat.

Pejić elmondása szerint, ha valaki málnatermesztésbe vágja a fejszéjét, főleg nagyobb területen, akkor a siker érdekében maximálisan erre a munkára kell figyelnie.

A málnatermesztés lendületet vett Bácska ezen részén. Kúlán és Parragon (Parage) is egyesületet alapítottak a termelők. Kiskéren pedig a következő hétvégén tartják meg az első málna napokat. (RTV)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »