Fellázadtak a moszuli terroristák

Míg a világ Donald Trump videóival és Hillary Clinton levelezésével volt elfoglalva, az Iszlám Állam moszuli harcosai kis híján szétrobbantották belülről a terrorszervezetet. Moszul közelgő ostroma miatt pattanásig feszült a helyzet az iraki fellegvárban, ahol az Iszlám Állam disszidensei egy titkos puccskísérlettel próbálták megsemmisíteni terrorszervezetüket.

Az Iszlám Állam-harcosok közül már nem mindenki gondolja úgy, hogy Moszul ostroma után életben maradhatnak, ezért kitaláltak egy B-tervet: belső ellenállást szerveztek. A lázadók összesen 58-an voltak, és eldöntötték, hogy átpártolnak az iraki hadsereghez. Ám a lázadókat gyorsan lefülelte, kivégezte, majd a város szélén tömegsírba temette az ISIS vezetősége – mesélték azok a helyi lakosok, akik telefonon meséltek aReuters hírügynökségnek a múlt heti fordulatról.

A lázadók között ismert dzsihádisták is voltak. Az ellenállás vezetője a megmérgezett ISIS-vezető, Abu Bakr al-Bagdadi moszuli jobbkeze volt, de nevét a családja miatt nem hozták nyilvánosságra. A telefonos forrásokat hasonló okból nem nevezték meg. Céljuk az Iszlám Állam védelmének megtörése volt a moszuli csata előtt, mely a 2003-as amerikai invázió kezdete óta a legvéresebb és egyben legfontosabb ostromnak ígérkezik az országban.

Árulás és ellenállás

A “disszidenseket” azután tartóztatták le, hogy egyikük telefonján árulkodó üzeneteket találtak egy fegyverkereskedőtől. A lázadó csoport fegyverbeszerzője vallatása után bevallotta, hogy rengeteg fegyvert próbáltak becsempészni Moszulba, majd csöndben kivárták volna, míg az iraki hadsereg körbeveszi a várost, és a megfelelő pillanatban saját harcostársaik ellen fordultak volna.

Az Iszlám Állam négy házat is átkutatott október 4-én, és megtalálták a szóban forgó fegyvereket.

Mindeközben a moszuli lakosok is belekezdtek saját forradalmukba. M-betűket festenek a moszuli házak falaira, melyek arabul a bosszú kezdőbetűi. A dzsihádisták házaira a “bűnöző” szót írják, pedig jól tudják, hogy ha lebuknak, rögtön a kivégzőosztag elé állítják őket.

A fegyveres milíciák készen állnak

Szombaton a közel 20 ezer fős Síita Népi Mobilizációs Egységek (PMU) a közösségi médián tettek ígéretet a város megmentésére. “Újra megszólalnak a moszuli harangok. 2015 decemberében ígéretet tettünk, és most beváltjuk. Már a kapu előtt állunk” – írták beveztőnek a drámai videó elé.

Moszul ostroma lesz az elmúlt 10 év legnagyobb csatája

Moszul az Iszlám Állam utolsó fellegvára Irakban. Elvesztése egyszerre jelenti a terrorszervezet visszaverését és a kalifátusi álom végét, hiszen a megálmodott dzsihádista birodalmat két fellegvárból irányították volna, az iraki Moszulból és a szíriai Rakkából.

A háború előtt több mint kétmillióan éltek az iraki fellegvárban – az Iszlám Állam ennyi embert sosem igázott le korábbi hadjárataik során. A város eleste szimbolikus jeletőséggel is bírt, hiszen a Moszul körül ólálkodó dzsihádista csapatok ellen küldött iraki hadseregről időközben kiderült, hogy szellemkatonák, azaz csak papíron léteznek.

A vezetés korrupt hadviselési kudarca az Iszlám Állam első fontos győzelmét jelentette, melyet októberben próbálnak helyrehozni. Annyira eltökéltek, hogy még a kurdokat is bevették helyi koalíciójukba, pedig a kurdisztáni vezető előre kijelentették, hogy magukénak akarják Moszult.

Előzetes információk szerint több mint egymillió lakos menekülhet el a városból a sorsdöntő csata előtt. Ezek az emberek eleinte kurd menekülttáborokba mennek, de számos uniós vezető attól tart, hogy végül Európa felé indulnak majd.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »